Υποχωρεί για ένατη ημέρα το αργό

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 06:48
UPD:06:59

Πτωτικά για ένατη ημέρα κινείται το αργό πετρέλαιο οδεύοντας να σημειώσει τις μακροβιότερες απώλειες σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών, εν μέσω εικασιών ότι η άνιση ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση ενδέχεται να περιορίσει την αύξηση της ζήτηση για καύσιμα και ενέργεια.

Πτωτικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά τον δείκτη εμπιστοσύνης Tankan στην Ιαπωνία – την τρίτη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο – που σημείωσε τη μικρότερη για φέτος αύξηση. Το πετρέλαιο έχει κινηθεί πτωτικά μετά την άνοδο του δολαρίου και θα ανακάμψει καθώς αυξάνεται η ζήτηση στις αρχές του 2010, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Σεΐχης Αχμεντ Αλ-Αμπντουλά Αλ-Σαμπά.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε έως 1,01 δολ., ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 68,86 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 10:49 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 69,09 δολ. το βαρέλι. Ενατη ημέρα απωλειών θα είναι η μακροβιότερη από τις συνεχείς απώλειες που σημείωσε το καύσιμο από τον Ιούλιο του 2001.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 67 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 69,87 δολ. το βαρέλι στις 11 Δεκεμβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Οκτωβρίου. Την εβδομάδα που πέρασε το αργό υποχώρησε 7,4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και την άνοδο του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του ευρώ, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Νωρίς κατά τις συναλλαγές στην Ασία, το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4624 έναντι του ευρώ, από 1,4615 που ήταν αργά την εβδομάδα που πέρασε στη Νέα Υόρκη. Αυτόν τον μήνα το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο 2,5% έναντι του ευρώ.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε έως 68 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 71,20 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια, στις 10:48 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 71,48 δολ. το βαρέλι. Στις 11 Δεκεμβρίου το μπρεντ σημείωσε άνοδο 2 σεντς, φθάνοντας στα 71,88 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα