Σουηδία: «Θλιβερή είδηση» το κλείσιμο της Saab

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 19:16
UPD:20/12/2009 18:34

«Θλιβερή είδηση» χαρακτηρίζει η σουηδική κυβέρνηση την απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors (GM) να κλείσει την ελλειμματική σουηδική θυγατρική της Saab.

«Είναι μία θλιβερή είδηση κι επιπλέον ήλθε στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή για τους εργαζομένους στον όμιλο», ανέφερε η σουηδική κεντροδεξιά κυβέρνηση στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Η GM από την πλευρά της σημείωσε στο μεταξύ ότι «ναυάγησαν» οι συνομιλίες με την ολλανδική αυτοκινητοβιομηχανία Spyker.

«Η Saab θα διακόψει τη λειτουργία της με τρόπο συντεταγμένο, εγγυώμεθα ως GM γι' αυτό», τονίστηκε στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η GM σχεδιάζει να καταργήσει δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της, μη αποκαλύπτοντας πού και πότε.

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πόλη Τρολχέταν στη νοτιοδυτική Σουηδία, όπου είναι και η έδρα της Saab, συνάντηση κυβερνητικών εκπροσώπων και συνδικάτων των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η σουηδή υπουργός αρμόδια για τις επιχειρήσεις, Μάουντ Ολοφσον, τόνισε σήμερα ότι «η GM θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της...να ασχοληθεί με τους υπαλλήλους της και το μέλλον τους...πώς να αξιοποιήσει η ίδια τις γνώσεις τους».

Στη Saab απασχολούνται, μόνον στη Σουηδία, 3.400 εργαζόμενοι. Ωστόοσο, το κλείσιμο του ομίλου συνεπάγεται απώλεια εργασίας για περίπου οκτώ χιλιάδες ανθρώπους αν λάβουμε υπόψη τους παραγγελιοδόχους και τους εν γένει συνεργαζόμενους, όπως γράφουν σήμερα πολλές σουηδικές εφημερίδες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα