Παράταση και προειδοποίηση από Κομισιόν για ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 18:55

Παράταση ως τις 31 Ιανουαρίου 2010 για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και την καταβολή των σχετικών αγροτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους Ελληνες αγρότες έδωσε από τις Βρυξέλλες η Επίτροπος, αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

H Δανέζα Επίτροπος τόνισε ότι τα αγροτεμάχια που δεν θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί θα εξαιρεθούν από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής η καθυστερημένη κατάθεση αιτήσεων πληρωμής από τους αγρότες μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων έχει καταστήσει αδύνατη την πληρωμή των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων προς την Ελλάδα για το 2009. Και αυτό διότι με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, οι πληρωμές μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων.

Τα προβλήματα προκαλούνται, όπως αναφέρει η Επιτροπή, από καθυστερήσεις στην εγγραφή της επακριβούς τοποθεσίας των μεμονωμένων αγροτεμαχίων στο νέο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα (ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων).

Σύμφωνα με την Επιτροπή η παράταση που αποφασίστηκε αναμένεται να επιτρέψει στην ελληνική διοίκηση να οριστικοποιήσει τις διοικητικές διασταυρώσεις, τους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και τους ελέγχους με τηλεανίχνευση, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2010. Μόλις όλοι οι εν λόγω έλεγχοι έχουν περατωθεί, μπορούν, κατά την Επιτροπή, να διενεργηθούν πληρωμές προς τους αγρότες για τα αγροτεμάχια που έχουν ψηφιοποιηθεί και ελεγχθεί.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεταί ότι «το μέτρο αυτό βεβαίως αποτελεί απόλυτη εξαίρεση, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για τον λόγο ακριβώς αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουν σταθερότητα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2010. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η κατάθεση αιτήσεων για το 2010, οι έλεγχοι και οι μετέπειτα πληρωμές για τις εν λόγω αιτήσεις». Για τον ίδιο επίσης λόγο δεν μπορεί, κατά την Επιτροπή, να γίνει αποδεκτή ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2010, για τις αιτήσεις που αφορούν το 2009.

Η Επίτροπος Μπόελ ζήτησε τέλος από την Ελληνίδα υπουργό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προσδώσει το συντομότερο δυνατό σαφή και αυστηρό ηγετικό ρόλο στην ελληνική διοίκηση και ειδικότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ελληνικό οργανισμό πληρωμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα