Moody's: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε A2 από A1

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 10:13
UPD:19:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά μία βαθμίδα –από Α1 σε Α2– προχώρησε σήμερα η Moody's, μετά από περίπου ενάμιση μήνα που η χώρα μας βρισκόταν στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης. Η προοπτική της Moody's για την ελληνική οικονομία είναι «αρνητική».

«Η αναβαθμολόγηση της Ελλάδας με Α2 αντιπροσωπεύει τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας από τη μία πλευρά και τον κίνδυνο αφερεγγυότητας της χώρας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από την άλλη», σχολιάζει η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια δημοσίου χρέους της Moody's για την Ελλάδα.

«Η Moody's υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας/αναχρηματοδότησης, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους «ακατάλληλους» για εξασφάλιση –ένα ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο», επισημαίνει ο ¶νροντ Μέιερς, ανώτατος αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου δημοσίου χρέους της Moody's.

Ο διεθνής οίκος δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για μια «επανατιμολόγηση» των αντίστοιχων κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας των τελευταίων χρόνων στη διεθνή αγορά και τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Moody's θεωρεί ότι ο συνδυασμός των «μετά-κρίσης» διεθνών συνθηκών που δεν ευνοούν καθόλου τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και των εξίσου αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας καθιστά τη δημοσιονομική προσαρμογή εξαιρετικά δύσκολη και το κόστος ενδεχόμενης καθυστέρησής της απαγορευτικά υψηλό. Ωστόσο, ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί απίθανη τη μετακύλιση των υποχρεώσεων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς στους κρατικούς.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπολείπεται αυτής της Ιταλίας, του Βελγίου ή της Ιρλανδίας εξαιτίας του απογοητευτικού ιστορικού της χώρας σε επίπεδο πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίσκεται πάνω από το Μεξικό, την Ουγγαρία και τη Βραζιλία καθώς, παρότι οι εν λόγω χώρες έχουν καλύτερους ή ισάξιους δείκτες χρέους, παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Επιπλέον, οι χώρες αυτές δεν λαμβάνουν τα οφέλη της συμμετοχής την ευρωζώνη, η οποία παρέχει προστασία στην Ελλάδα όσον αφορά στην αποπληρωμή εξωτερικού χρέους.

Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας μας, η Moody's διευκρινίζει ότι η ενδεχόμενη αλλαγή της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερή» (από «αρνητική»), καθώς και η ενδεχόμενη μελλοντική της αναβάθμιση ή υποβάθμιση θα εξαρτηθούν από τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των εξαγελλθέντων σχεδίων της.

ΟΔΔΗΧ: Η αξιολόγηση από Moody's θα βοηθήσει το δανειακό πρόγραμμα

Η αξιολόγηση Α2 της Ελλάδας από τη Moody's θα βοηθήσει τον δανεισμό της χώρας τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης

Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από το διεθνή οίκο.

Η αξιολόγηση Α2 «βοηθά τον ΟΔΔΗΧ στην εκτέλεση του δανειακού προγράμματος για το 2010», δήλωσε ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στο Reuters.

«Οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι υπερπουλημένα, αναμένουμε ομαλοποίηση των περιθωρίων των spread το επόμενο διάστημα».

Υποβάθμιση για τρεις ελληνικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, η MoodyΆs βάζει στο στόχαστρό της και τις ελληνικές τράπεζες, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας (σε A1 από Aa3), της EFG Eurobank Ergasias (σε A2 από A1) και της Εμπορικής Τράπεζας (σε A2 από A1).

Αφορμή για τις υποβαθμίσεις υπήρξε η εξασθένιση της χρηματοοικονομικής θέσης των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση της ικανότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα κατόπιν της υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων από το διεθνή οίκο νωρίτερα σε Α2 από Α1

Την απόφασή της αυτή, ο διεθνής οίκος τη στηρίζει στις επιπτώσεις που έχει η διεθνής ύφεση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οι οποίες παρότι δεν ήταν αμέσως ορατές, έχουν βαθμιαία επιδεινώσει τη θέση των τραπεζών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πιέσεις δέχονται, επίσης, οι τράπεζες από τη μείωση του ρυθμού επιχειρηματικής δραστηριότητας, την αύξηση του ποσοστού αφερεγγυότητας των δανειοληπτών και την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων όσον αφορά στις προβλέψεις των τραπεζών. Η MoodyΆs πιστεύει ότι η ικανότητα κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενίσει περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, καθώς δεν αναμένεται βελτίωση των συνθηκών σε επίπεδο οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Γ. Πεταλωτής: Η Moody's αναγνωρίζει ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για «σχετική» υποβάθμιση, που, όμως, είναι «πολύ πιο θετική από τις άλλες υποβαθμίσεις και από όλα αυτά που εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία».

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η υποβάθμιση έχει κριθεί θετική και από τις αγορές «καθότι πέφτουν τα spreads», όπως και από την ανακοίνωση της Moody's, σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε, κρίνεται ότι τα μέτρα και η πορεία της κυβέρνησης είναι σε θετική κατεύθυνση και αναμένεται η εφαρμογή τους.

Πρόσθεσε ακόμη ότι κανένας δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος από μια υποβάθμιση, «αλλά ζούμε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και με τις πιέσεις που υπάρχουν και με τη γνωστή άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι διεθνείς οίκοι κάνουν τη δουλειά τους, όμως από εκεί και πέρα, υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για την πορεία και την εξέλιξη της οικονομίας, είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και ειδικά αυτή η κυβέρνηση η οποία λειτουργεί με τον πιο υπεύθυνο τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργεί μια κυβέρνηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός ότι «οι διεθνείς οίκοι δεν μπορούν να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις», σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου φοβάται ανατροπή της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση, όχι ανατροπής, αλλά και τέτοιου φόβου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα