Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 05:26

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την υποχώρηση των μετοχών της Japan Airlines Corp. και της Asiana Airlines Inc. εν μέσω ανησυχιών για το χρέος τους σε συνδυασμό με την υποχώρηση των μετοχών των εταιρειών παραγωγής χρυσού αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,5% φθάνοντας στις 120,0 μονάδες στις 12 μ.μ. στο Τόκιο. Οι μετοχές των τραπεζών σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον δείκτη.

Φέτος ο περιφερειακός δείκτης οδεύει να σημειώσει άνοδο 34%, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2003, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς μείωσαν το κόστος δανεισμού και οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Τη δεκαετία που διανύουμε ο δείκτης της Ασίας έχει υποχωρήσει περίπου 5%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε σήμερα 0,3% φθάνοντας στις 10.619,66 μονάδες, τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσής του μέσα στο έτος. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 73% από τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα ρεκόρ των 38.957,44 μονάδων στα οποία αναρριχήθηκε την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσής του για το 1989.

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι δείκτες στην Ασία. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες 0,4%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,8%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index κινήθηκε πτωτικά για πρώτη φορά σε επτά ημέρες και σε ποσοστό 0,1%. Οι απώλειες των μετοχών του κλάδου της ενεργείας, των τραπεζών και της τεχνολογίας, διέγραψαν τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα οι μετοχές μετά τις εκθέσεις για την αύξηση των τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και την αντίστοιχη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Η φετινή άνοδος των ασιατικών μετοχών αποτελεί μέρος του παγκοσμίου ράλι των μετοχών που ώθησαν τον MSCI World Index 28% υψηλότερα, με αποτέλεσμα να οδεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2003. Πέρυσι ο δείκτης υποχώρησε 42%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την δημιουργία του πριν 40 χρόνια, αποτέλεσμα της κατάρρευσης της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc. σε συνδυασμό με την είσοδο του πλανήτη σε ύφεση.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα