ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι συναντήσεις της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, με τους κοινωνικούς φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση της μεγίστης δυνατής συναίνεσης στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δυσχερές, καθώς υπάρχει μια καχυποψία μεταξύ των κοινωνικών φορέων και κυρίως των συνδικάτων κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο επίλυσης του ακανθώδους προβλήματος, λόγω της έλλειψης, σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο, θέσεων του υπουργείου για την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης.
Η υπουργός Απασχόλησης μαζί με τα στελέχη του υπουργείου επεξεργάζονται, παράλληλα με τις επαφές, διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί είτε από δημόσιους φορείς είτε λαμβάνοντας υπόψη σχετικές ρυθμίσεις στις χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική θέση που θα τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού και της Κυβερνητικής Επιτροπής πριν κατατεθεί στη Βουλή το ν/σ. Προφανής στόχος είναι οι ρυθμίσεις να είναι πιο ήπιες από τις αρχικές -μετά τις εκλογές- τοποθετήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Ιδιαίτερα μέτρα θα ληφθούν για τις γυναίκες εργαζόμενες, για τις οποίες θα αυξηθεί το όριο της συνταξιοδότησης, αλλά θα επιχειρηθεί η αλλαγή αυτή να «αντισταθμιστεί» με διάφορες «παροχές», προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις που θεωρούνται αναπόφευκτες από τις θιγόμενες από τις νέες ρυθμίσεις. Μάλιστα εξετάζεται από την κυβέρνηση η υιοθέτηση πρότασης βουλευτών για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες στα 60 έτη.
Επίσης, βάρος θα δοθεί και στην αντιμετώπιση του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αλλάξει το καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την περασμένη Παρασκευή, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου και του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ.
Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση του προέδρου της Επιτροπής να συζητηθεί η δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών ασφαλισμένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας.
Η κυβέρνηση, όπως κι άλλες χώρες της Ε.Ε., κατά τη διαδικασία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, λαμβάνουν υπόψη τους και τη δημογραφική γήρανση, η οποία επιβάλλει την απόδοση στρατηγικής σημασίας στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών ηλικίας άνω των 55 ετών.
Η επίτευξη του στόχου αυτού θα απαιτήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξαλειφθούν τα κίνητρα για την πρόωρη αποχώρηση από την αγορά εργασίας και να ενθαρρυνθεί η απασχόληση μεγαλύτερης ηλικίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η παράταση της ενεργού επαγγελματικής ζωής αποτελεί από μόνη της συνολικό και διαρκή προσανατολισμό που πρέπει να κινητοποιήσει μια ολόκληρη δέσμη μέτρων πέρα από τις απλές μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Ο πολίτης, για να αντιμετωπίσει θετικά το ενδεχόμενο να εργαστεί περισσότερα χρόνια, πρέπει να έχει μεταξύ των άλλων πρόσβαση σε ευέλικτα συνταξιοδοτικά συστήματα.