Eni και Συνεργάτες: Μείωση μεριδίου στο έργο του Καζακστάν

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 10:38

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μερίδιο παραχώρησαν στο Καζακστάν η Eni SpA και οι συνεργάτες της στο έργο του Κασαγκάν για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου σε 30 χρόνια, μετά την ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση που επιτρέπει την ακύρωση συμφωνιών πετρελαίου.

Οι ξένες εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία μεταφοράς μεριδίου, αλλά και της μεταφοράς στην κρατική KazMunaiGaz National Co. μεριδίου ίσου με το αντίστοιχο των μεγαλύτερων μετόχων από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της KazMunaiGaz, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της Eni που εδρεύει στη Ρώμη είπε ότι επετεύχθη συμφωνία, αλλά προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, λόγω των κανονισμών της εταιρείας.

Το Καζακστάν ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στο Κασαγκάν μετά τις καθυστερήσεις του έργου εξ αιτίας τεχνικών προβλημάτων και της αύξησης του κόστους. Η κυβέρνηση ακολουθεί τα βήματα της γειτονικής Ρωσίας, η οποία πριν από ένα χρόνο και κάτι, πήρε τον έλεγχο από την Royal Dutch Shell Plc στο έργο Σαχαλίνη-2 στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο πρωθυπουργός του Καζακστάν, Karim Masimov, ο CEO της Eni, Paolo Saroni και ο CEO της Exxon Mobil Corp., Rex Tillerson, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που συσκέφθηκαν χθες περισσότερο από εννέα ώρες σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα της χώρας για να κλείσουν τη συμφωνία. Η KazMunaiGaz και η ιαπωνική Inpex Corp. έχουν η κάθε μία μερίδιο 8,3% μέχρι σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα