Ν. Γκαργκάνας: «Βασικό μέλημα» της ΕΚΤ ο πληθωρισμός

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 13:52
UPD:14:10

Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν καθοδηγείται από τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει το «βασικό μέλημα» της τράπεζας, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Νικόλαος Γκαργκάνας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες στην Αθήνα, ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την ανησυχία του για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να έχουν ανοδική τάση.

Οι αναλυτές προβλέπουν πάντως ότι η ΕΚΤ θα μειώσει φέτος το βασικό της επιτόκιο, καθώς η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ έχει επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed και να μειώσουν τα επιτόκια, ανακόπτοντας έτσι μια περίοδο μειώσεων διάρκειας πέντε μηνών, επικαλούμενοι τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 3,2% παρά τον στόχο της τράπεζας να τον διατηρήσει κάτω του 2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα