Microsoft: Πρόταση μαμούθ για την εξαγορά της Υahoo

Προσφέρει 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 13:49
UPD:18:14

ΠΡΟΣΦΟΡΑ εξαγοράς της Yahoo έναντι 44,6 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά κατέθεσε η Microsoft, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Ο αμερικανικός κολοσσός προτίθεται να καταβάλει 31 δολάρια για κάθε μετοχή της εταιρείας, ποσό 62% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Yahoo την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Στιβ Μπόλμερ, οι δύο εταιρείες είχαν αναζητήσει τρόπους συνεργασίας τους πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο η Yahoo είχε απορρίψει τότε την ιδέα μιας εξαγοράς της.

«Αν και μια εμπορική συνεργασία μπορεί να είχε κάποτε νόημα, η Microsoft πιστεύει ότι η μόνη εναλλακτική λύση πλέον είναι η συγχώνευση των Microsoft και Yahoo!, την οποία προτείνουμε», αναφέρεται στην επιστολή που απέστελε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια λογισμικού στον κόσμο στο δ.σ. της Yahoo.

Η διοίκηση της Yahoo ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει «προσεκτικά» την προσφορά.

Η Microsoft υπολογίζει τις ετήσιες συνέργειες του ενιαίου ομίλου στο ένα δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συμφωνία αναμένεται να λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών και να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2008.

Η αιφνίδια αυτή ανακοίνωση της Microsoft έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δύο εταιρείες φαίνεται να χάνουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος έναντι της Google στον τομέα της online διαφήμισης. Μια συμφωνία μεταξύ τους εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στο σύνολο του τεχνολογικού κλάδου.

Σημειώνεται ότι φήμες σχετικά με μια πιθανή εξαγορά της Yahoo πυροδοτήθηκαν την περασμένη Τρίτη, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και τις χαμηλότερες των προσδοκιών προβλέψεις της για το 2008.

Στην επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της Yahoo!, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπόλμερ, αναφέρεται σε παλαιότερες επαφές μεταξύ των δύο εταιρειών, το 2006 και το 2007, με αντικείμενο τη μεταξύ τους συνεργασία ή συγχώνευση.

Όπως παρατηρεί ο Economist, η Google δεν κατονομάζεται σε κανένα σημείο της επιστολής του Μπόλμερ. Ωστόσο, η εδραίωση της παραπάνω εταιρείας στην αγορά της online διαφήμισης αποτελεί το βασικό κίνητρο για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση Microsoft – Yahoo!.

«Σήμερα η αγορά κυριαρχείται από έναν παίκτη, ο οποίος εδραιώνει τη δύναμή του μέσω εξαγορών», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Μπόλμερ.

Σημειώνεται ότι το 66% των αναζητήσεων στο internet στις ΗΠΑ διεκπεραιώνεται μέσω της Google και ακολουθούν η Yahoo! και η Microsoft (μέσω του MSN και της νέας υπηρεσίας live.com) με ποσοστά 21% και 7% αντιστοίχως.

Εκτινάχθηκαν οι μετοχές της Yahoo

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι μετοχές της Yahoo σημείωναν θεαματική άνοδο κατά 49,2% φθάνοντας τα 28,62 δολάρια.

Αντιθέτως, η μετοχή της Microsoft υποχωρεί κατά 5,37%, στα 30,85 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα