Μεγάλη η επιφυλακτικότητα των επενδυτών

Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2008 12:37

ΠΑΡΑ ΤΙΣ 2 ανοδικές συνεδριάσεις της εβδομάδας που τέλειωσε, η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών δεν κατάφερε να δώσει θετική εβδομαδιαία μεταβολή στο μέσο όρο της αγοράς της Αθήνας. Ωστόσο, την Πέμπτη τελείωσε ο 1ος μήνας του χρόνου και, από την άποψη της μηνιαίας μεταβολής, η παρατήρηση που διατυπώνουν οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είναι το «μη χειρότερα».

Αιτία αυτής της μεγάλης επιφυλακτικότητας είναι το σοκ που υπέστησαν στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, που οι απώλειες έφτασαν το 6,17%. Βέβαια, 2 μέρες αργότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον άρπαξε το Γ.Δ. από τα χαμηλά δωδεκαμήνου και τον οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από τις 4.400 μονάδες. Την εβδομάδα που πέρασε, διακυμάνθηκε μεταξύ των 4.527,92 μονάδων και των 4.354,35 μονάδων.

Εισαγόμενη μεταβλητότητα

Βασικό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων ήταν η συντονισμένη κίνηση στις τιμές της πλειοψηφίας των μετοχών του ταμπλό, που στις πτωτικές συνεδριάσεις πάνω από 210 μετοχές σημείωναν απώλειες και στην καλύτερη περίπτωση μερικές δεκάδες έγραφαν κέρδη.

Το ίδιο φαινόμενο από την «ανάποδη» εμφανίστηκε στις περιπτώσεις που το Χ.Α., παρακολουθώντας την αντίδραση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, προχωρούσε ανοδικά. Αποφασίσαμε να συνοδέψουμε το σημερινό σχόλιο με έναν πίνακα που περιλαμβάνει τις μετοχές του FTSE International, οι συναλλαγές των οποίων αποτελούν σε κάθε συνεδρίαση ποσοστό του συνολικού τζίρου μεγαλύτερο του 80%.

Οπως είναι φυσικό, οι εγγραφές στον πίνακα στοιχείων, που αφορούν χρονικό ορίζοντα μήνα, αντικατοπτρίζουν με σχετική ακρίβεια τις αποδόσεις των μετοχών τον Ιανουάριο και, συνεπώς, αποτελούν έναν οδηγό, για την αποτίμηση της συμπεριφοράς τίτλων, που η ελληνική αγορά και μια διεθνής εταιρεία κατασκευής δεικτών έχουν επιλέξει ως αντιπροσωπευτικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο εξωτερικό.

Μερική αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με την πλειοψηφία έμπειρων χρηματιστηριακών παραγόντων, κυρίαρχοι στις συναλλαγές το 2008 αναδεικνύονται οι ξένοι επενδυτές. Αυτό δικαιολογεί το συντονισμό που παρουσιάζει το Χ.Α. στις διακυμάνσεις του, σε σχέση με τη νευρικότητα που χαρακτηρίζει τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Ετσι και στην Αθήνα «εισέπραξαν» οι ελληνικές μετοχές το φόβο και την επιφυλακτικότητα που δημιουργήθηκε συγκυριακά την ημέρα που ο πρόεδρος της FED ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ γίνονται 3%. Οι πιθανότητες να περάσει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, σύμφωνα με την συμπεριφορά της επενδυτικής κοινότητας, έχουν αυξηθεί. Αρκετοί, εν τούτοις, υπογραμμίζουν ότι έχει συμβεί το αντίθετο.

Δηλαδή, η πεποίθηση των επενδυτών και η προεξόφληση μιας πιθανής ύφεσης είναι η αιτία που απειλείται με νέα διόρθωση η πλειοψηφία των αναπτυγμένων αγορών. Είτε τα θεμελιώδη είτε η ψυχολογία ως βάση των τελευταίων αναταράξεων δεν εγγυούνται επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς συναλλαγών, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα