Την έντονη ανησυχία τους για τη “δεύτερη κατά σειρά βίαιη διακοπή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης από μερίδα συνδικαλιστών, με αποτέλεσμα την παρακώλυση λήψης αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα για το μέλλον της”, εκφράζουν οι γενικοί διευθυντές σε ανακοίνωσή τους.
“Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν ανταποκρίθηκε σε προσκλήσεις μας για διάλογο, ενώ ήταν και είναι ενήμερη για το περιεχόμενο όλων των Μνημονίων. ¶λλωστε αυτά της χορηγήθηκαν αυτούσια στη διαδικασία μεσολάβησης που προηγήθηκε της πρόσφατης απεργίας, η οποία ανεστάλη”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ως γνωστόν, συνδικαλιστές έσπασαν την είσοδο των γραφείων επί της οδού Χαλκοκονδύλη με στόχο να κατευθυνθούν στο γραφείο που συνεδρίαζε το ΔΣ και να διακόψουν τη συνεδρίαση. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ από την ένταση ένας αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, εισέβαλε στην αίθουσα που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΔΕΗ και διέκοψε τη συνεδρίαση.
«Οφείλατε να με πάρετε τηλέφωνο και να μου ζητήσετε να σας δεχτώ. Αλλωστε, είχατε ζητήσει να αναβληθεί το ΔΣ της 20ης Δεκεμβρίου και εγώ είχα αποδεχτεί το αίτημά σας», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στους συνδικαλιστές.
«Δεν σας ζητήσαμε την αναβολή, σας την επιβάλαμε», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν.Φωτόπουλος.
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για νίκη και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ είναι την ερχόμενη Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου.
Τα μνημόνια συνεργασίας με RWE και Χαλυβουργική
Στο χθεσινό δ.σ. της ΔΕΗ επρόκειτο να συζητηθούν τα μνημόνια συνεργασίας της επιχείρησης με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική. Με αυτά, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη δημιουργία μεικτών εταιρειών με την RWE και τη Χαλυβουργική, στις οποίες θα ελέγχει το 49%, έναντι 51% που θα ελέγχουν οι εταίροι της.
Μέσω των εταιρειών αυτών, θα επιδιωχθεί η κατασκευή μεγάλου λιθανθρακικού σταθμού, ισχύος 1.800 μεγαβάτ στην Καβάλα ή τη Μαγνησία (ΔΕΗ-RWE) και μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελευσίνα με καύση φυσικού αερίου (ΔΕΗ-Χαλυβουργική).
Επίσης, η συνεργασία με την RWE προβλέπει την εμπλοκή των δύο εταιρειών στον τομέα του φυσικού αερίου. Παρότι το κείμενο του μνημονίου με τη γερμανική εταιρεία αφήνει περιθώρια εισόδου και της RWE στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, μέσω του δικαιώματος προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ για το 30%, η ΔΕΗ το διαψεύδει.
H ΓΕΝΟΠ διαφωνεί τόσο με την υπογραφή του μνημονίου ΔΕΗ - RWE όσο και με οποιοδήποτε άλλο μνημόνιο συνεργασίας είτε με τη Χαλυβουργική είτε με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή όμιλο, ελληνικό ή ξένο.