Γερμανία: Σχεδόν βέβαιη η γενική απεργία των μηχανοδηγών

Κυριακή, 09 Μαρτίου 2008 11:07
UPD:10/03/2008 02:23

Απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποτροπής της εθνικής απεργίας στους σιδηροδρόμους, που έχει εξαγγελθεί για την προσεχή εβδομάδα, εμφανίστηκε το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τιέφενσεε.

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών στην Deutsche Bahn, το GDL, έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει την κίνηση των επιβατικών αμαξοστοιχιών, των εμπορικών αμαξοστοιχιών και των αστικών σιδηροδρόμων επΆ αόριστον από αύριο Δευτέρα, καθώς η διαμάχη της εργοδοσίας και των υπαλλήλων, αλλά και οι διαφορές τριών συνδικάτων, για μισθολογικά και άλλα ζητήματα, δεν επιλύθηκαν.

Ο Τιέφενσεε κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση, ωστόσο χαρακτήρισε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας "σχεδόν μηδενικές". Ο ηγέτης του GDL, Μάνφρεντ Σελ, δήλωσε ότι το συνδικάτο επρόκειτο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την διοίκηση της κρατικής Deutsche Bahn το Σαββατοκύριακο. Εάν η εργοδοσία εγκρίνει τη συλλογική σύμβαση στην οποία είχε συμφωνήσει με το GDL τον Ιανουάριο η απεργιακή κινητοποίηση θα ανακληθεί, πρόσθεσε.

Όμως η διοίκηση των σιδηροδρόμων επιμένει το GDL να συμφωνήσει στη συνεργασία με δυο άλλα συνδικάτα όσον αφορά την διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας πριν υπογραφεί η νέα σύμβαση, που προβλέπει αυξήσεις 11%.

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα τρία συνδικάτα διακόπηκε την Deutsche Bahn προσέφυγε σε δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική υποστηρίζοντας ότι το GDL δεν έχει νομικά το δικαίωμα να διακόψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες λόγω μιας διαμάχης ανάμεσα σε συνδικάτα. Όμως το δικαστήριο δε θα εξετάσει το θέμα πριν το μεσημέρι της Δευτέρας, αρκετές ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη της απεργίας.

Εάν η απεργία πραγματοποιηθεί, θα ακυρωθούν σχεδόν τα μισά δρομολόγια των επιβατικών τραίνων ICE, ή Ιντερσίτυ Εξπρές, στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας και το 90% των δρομολογίων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το GDL έχει περισσόυτερα μέλη. Η σιδηροδρομική εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα χρονοδιάγραμμα δρομολογίων που θα γίνουν με μηχανοδηγούς που δεν ανήκουν στο συνδικάτο και από άλλες σιδηροδρομικές εταιρίες, για να καλυφθούν ζωτικές ανάγκες γερμανικών εργοστασίων σε εμπορεύματα.

Εκπρόσωπος του Τέφενσεε είπε ότι η απεργία "θα ήταν πάρα πολύ βλαπτική για την οικονομία και άσχημο νέο για εκατομμύρια επιβάτες... καλούμε τις δύο πλευρές να επιδείξουν κοινή λογική και να φθάσουν σε συμφωνία ακόμη και την τελευταία στιγμή".

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα