Σε θέση μάχης τα συνδικάτα για το ασφαλιστικό

Κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του νομοσχεδίου
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2008 07:00

ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό προχωρούν τα συνδικάτα με νέες κινητοποιήσεις, που θα επιδιωχθεί να έχουν διάρκεια. Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τη ΓΣΕΕ, ώστε οι κινητοποιήσεις να έχουν γενικευμένο χαρακτήρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ετσι, αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στις κινητοποιήσεις που για τις επόμενες ημέρες έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Ειδικότερα:

- Στάση εργασίας και συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008 από τις 12.00 ως τις 15.00 (Στην Αθήνα συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή ώρα 13.00).

- Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008.

Μαζί με τις ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις, συντονίζονται με αποφάσεις τους Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και Σωματεία εργαζομένων.

Αναμένεται συνέχεια

Οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν συνέχεια, αφού ήδη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης, σε ημερομηνία η οποία θα ορισθεί τις επόμενες ημέρες, για τη λήψη νέων αποφάσεων.

Το κλίμα είναι τεταμένο στα συνδικάτα αφού κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης πλήττουν ανεξαιρέτως όλους τους εργαζόμενους, με επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης και μειώσεις στις παροχές συντάξεων, κύριες και επικουρικές.

Οι εργαζόμενες μητέρες, με τη θέσπιση τουλάχιστον πέντε επιπλέον χρόνων απασχόλησης, οι νέοι και οι άνεργοι με την αύξηση του αριθμού των ημερομισθίων που θα απαιτούνται για την έγκριση των βιβλιαρίων υγείας, θεωρείται ότι πλήττονται περισσότερο απ;o τα μέτρα της κυβέρνησης.

Από την ΑΔΕΔΥ ανακοινώθηκε ότι με τις ρυθμίσεις και τις επιλογές του νομοσχεδίου:

1) Ενοποιούνται υποχρεωτικά τα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης και περιορίζονται οι παροχές προοπτικά προς τους ασφαλισμένους στο χαμηλότερο επίπεδο.

2) Ενοποιούνται τα Ταμεία Επικουρικής Σύνταξης και περιορίζονται οι επικουρικές συντάξεις στο 20%.

3) Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες, τους νέους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ και ιδιαίτερα για τις μητέρες.

4) Μειώνονται οι πρόωρες συντάξεις με αποτέλεσμα να γίνονται απαγορευτικές για τους ασφαλισμένους.

5) Μεταφέρεται και πάλι το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Η ΑΔΕΔΥ, όπως και η ΓΣΕΕ, θεωρούν «μονόδρομο» τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προετοιμάζονται γι΄αυτές, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα ζητηθεί συνάντηση και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Η ΟΤΟΕ

Στο κλίμα της συντήρησης των απεργιακών κινητοποιήσεων και η ΟΤΟΕ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης του Γενικού Συμβουλίου για την κήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, να προκηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων στην Τράπεζα Ελλάδος, για την προσεχή Τρίτη 11 Μαρτίου. Η ΟΤΟΕ έχει προκηρύξει και 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Μαρτίου.

Οι Μηχανικοί

Απεργία για τις 12 και 13 Μαρτίου έχουν αποφασίσει όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των Μηχανικών της χώρας, που απορρίπτουν στο σύνολο του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Στη Δικαιοσύνη

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, αποφάσισαν την αποχή των δικηγόρων και των δικαστικών επιμελητών από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 12/3/2008 και την Πέμπτη 13/3/2008, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Επίσης, θα κλείσουν και πάλι τα δικαστήρια, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας συμμετέχουν στην τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, 12 Μαρτίου, από 12.00 έως 15.00, καθώς και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα. Παράλληλα, συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008.

Συνταξιούχοι

Σε κατάληψη στις γραμμές του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) στην Ομόνοια προχώρησε την Παρασκευή το μεσημέρι η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ), προκαλώντας αναστάτωση στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού τα οποία διεκόπησαν για περίπου μία ώρα.

Οι συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν με αυτό τον τρόπο επειδή οι εκπρόσωποι της ΑΓΣΣΕ δεν μπόρεσαν να συναντηθούν με την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σε υγεία και ΟΤΑ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Τετάρτη οι υγειονομικοί σχηματισμοί της χώρας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, διαμαρτυρόμενος για την ενοποίηση του ΤΣΑΥ στο νέο ασφαλιστικό φορέα των επιστημόνων.

Αντίστοιχα, οι ασθενείς θα εξυπηρετηθούν από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, την ίδια ημέρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για τον ίδιο λόγο.

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιδρώντας στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σάββατο, την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα απείχαν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που εργάζονται σε βάρδιες, ενώ, στις 11 και 12 Μαρτίου έχει κηρυχθεί 48ωρη απεργία.

Κομματική πειθαρχία για ψήφιση του ασφαλιστικού

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαίωσαν, εμμέσως, την απόφαση να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κυβερνητική παράταξη, κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Έχω απαντήσει στο ερώτημα αυτό στο παρελθόν, λέγοντας ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μείζων μεταρρύθμιση. Νομίζω ότι απαντά αυτό, εμμέσως, πλην σαφώς», υπογράμμισε ο κ. Θόδ. Ρουσόπουλος, την Παρασκευή κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Γ. Τραγάκης, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, κ.Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε:

«Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και βέβαια κυρίαρχο θέμα ήταν το ασφαλιστικό. Γνωρίζετε ότι είναι η κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης, των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος να μην τη στηρίξει.»

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, τώρα, χαρακτήρισε ήπιες και αναγκαίες τις αλλαγές και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό, το οποίο κατά την άποψή του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε εκλογές.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει ούτε καν να συζητηθεί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το διαβάσουν για να ξέρουν, αλλά δεν μπαίνει για συζήτηση», δήλωσε η γεν. γραμ. του ΚΚΕ. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντεργατικό και μητροκτόνο», γιατί «αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, μειώνει τις επικουρικές εντελώς, ανακατεύει τα Ταμεία, τα ενώνει και τα εξισώνει προς τα κάτω και ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στις μητέρες με ανήλικα παιδιά».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα αντιδράσει με τον τρόπο που το έκανε για το άρθρο 16, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση υποθηκεύει την κοινωνική ασφάλιση βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα