Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν τα συνδικάτα

Ασφαλιστικό
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 15:23
UPD:21:51

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ εμφανίζονται οι συνδικαλιστές από τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και τη στάση εργασίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/12/1487278.htm .

Oι κινητοποιήσεις, στην παρούσα φάση, θα κλιμακωθούν με νέα γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη.

Σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία πραγματοποιούν οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές και οι μηχανικοί.

Στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό συμμετείχαν σήμερα με τρίωρη στάση εργασίας, μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι Τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και μεθαύριο.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ μαζί με τους συλλόγους - μέλη της, θα συνέλθει αύριο για να συναποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) αύριο λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων

Δυναμικό «παρών» έδωσαν στο συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στα διυλιστήρια της ΔΕΗ, ενώ με δικά τους μπλοκ συμμετείχαν φοιτητές και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Οι συγκεντρωμένοι, κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

«Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι το μείζον πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα και η γενικότερη πολιτική της. Δεν συγκρούονται τα συνδικάτα με την κυβέρνηση, συγκρούεται μια αντιλαϊκή, αντι-ασφαλιστική πολιτική με την κοινωνία».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας πως «αυτά τα αντι-εργατικά και αντι-ασφαλιστικά μέτρα δεν θα περάσουν».

Σημείωσε ακόμη πως «η σημερινή κινητοποίηση παρά τις αντίξοες συνθήκες δείχνει τη μεγάλη κοινωνική αντίδραση και οργή» επαναλαμβάνοντας πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πλήττει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, «όλο το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης».

«Μήνες τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να κατασκευάσει ρετιρέ στις τάξεις των εργαζομένων, αποκρύπτοντας την οργανωμένη προσπάθειά της 4 χρόνια τώρα για την αποδόμηση και απορρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Μουτάφης, Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ.

«Όμως οι μάσκες έπεσαν, το σχέδιο νόμου για την κοινωνική ασφάλιση επιτέλους είδε το φως της δημοσιότητας. Προσπάθησαν να το κρύψουν ακόμα και από τους δημοσιογράφους και δεν είχαν άδικο. Το τερατούργημα των 153 άρθρων και 226 σελίδων βάζει ταφόπλακα στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ΟΛΩΝ των εργαζομένων».

«Είμαστε όλοι εδώ γιατί παλεύουμε για το δίκιο. Και έχει δίκιο ο εργαζομένος που διαμαρτύρεται. Έχει δίκιο η γυναίκα που αντιδρά, έχει δίκιο η νέα γενιά που αντιδρά. Και δεν θα περάσουν, με αιφνιδιασμούς και με επικοινωνιακά τρικ, αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Ζητάει όλος ο λαός την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Ζητάμε και εμείς την άμεση απόσυρση αυτών των μέτρων, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε, μέσα από διάλογο και συζήτηση, ένα σύστημα δίκαιο, ένα ισχυρό, βιώσιμο δημόσιο σύστημα για το Ασφαλιστικό. Είμαστε κοντά στους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

«Σήμερα στους δρόμους βρίσκεται η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και η κυβέρνηση, που κάνει πως δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει ούτε πού πατά, ούτε που πηγαίνει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συγκέντρωση.

Λόγω του συλλαλητηρίου προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστές παρέμειναν για πολλές ώρες οι λεωφόροι Αμαλίας και Β. Σοφίας και οι οδοί Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, όταν απεργοί εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πέταξαν σακούλες με σκουπίδια κατά αστυνομικών.

Θεσσαλονίκη

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, με διαφορά μισής ώρας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΕΔΟΘ,στο άγαλμα του Βενιζέλου, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στη ΔΕΗ, την ΕΛΒΟ και το λιμάνι. Ακολούθησε πορεία, που κατέληξε στην κεντρική πύλη του ΟΛΘ.

Νωρίτερα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι έχουν πάρα πολλά όπλα στη φαρέτρα τους και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν. Έχουν σοβαρές δυνατότητες αν αγωνιστούν ενωμένοι όλοι οι κλάδοι, και όχι ο καθένας για τον εαυτό του, να μην περάσει αυτός ο νόμος, και αν περάσει να είναι σε θέση μάχης για την ανατροπή του. Ακόμη το εργατικό κίνημα, το κίνημα της αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων δεν έχει δείξει τη δυνατή γροθιά του», δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Κινητοποιήσεις έως την Κυριακή από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την Κυριακή αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ειδικότερα, οι απεργοί έλαβαν απόφαση για νέα 48ωρη απεργία μέχρι και την Παρασκευή και στη συνέχεια 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους.

Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Nωρίτερα, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την ένταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα και άλλων κατηγοριών εργαζομένων στους ΟΤΑ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με τον υπουργό Οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/12/1487451.htm .

Σήμερα απόφαση για συνέχιση ή μη της απεργίας στη ΔΕΗ

Στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη συνέχιση ή μη της απεργίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/12/1487275.htm . Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, χωρίς όμως η παράταξή του να κατέχει και την πλειοψηφία του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, θα προτείνει τη συνέχιση της απεργίας.

Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο Συνασπισμό, καθώς μόνο με τις ψήφους τους και με την ψήφο των συνδικαλιστών του ΚΚΕ μπορεί να ληφθεί απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχει θέμα επίταξης απεργών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν υπάρχει θέμα επίταξης απεργών σε ΔΕΗ και ΟΤΑ. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση συζητά ζήτημα επίταξης των απεργών στη ΔΕΗ και στην καθαριότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα