Δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό ζητεί η αντιπολίτευση

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 09:25

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που απειλεί να καταστήσει το ασφαλιστικό ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση ανέλαβε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η πρόταση του κ. Αλαβάνου έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» προκαλώντας εμφανή σύγχυση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και έντονη αμηχανία στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να συνυπογράψουν την εν λόγω πρόταση, καθώς απαιτούνται 120 ψήφοι, προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση επ΄αυτής και να τεθεί σε ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι για να γίνει αποδεκτή η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 3/5 δηλαδή 180 βουλευτές. Με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι η πρόταση θα απορριφθεί.

Το πρόβλημα όμως που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ότι αναμένεται να παραταθούν οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να «κλείσει» το θέμα μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

«Με αυτόν τον τρόπο τσαλακώνουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο με εξπρές-διαδικασίες» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος δήλωσε λίγο αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι είναι επιθυμία του κοινωνικού κινήματος, όπως απεδείχθη και στην πορεία της Τετάρτης, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του, προκειμένου το νομοσχέδιο να απορριφτεί στην πράξη.

Ενδεικτική, ως προς αυτό, ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αφού έκανε λόγο για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων σημείωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό και χαρακτήρισε απαράδεκτο να προαναγγέλλονται εντάσεις και κινητοποιήσεις.

Η πρόταση Αλαβάνου ανέδειξε για μία ακόμη φορά τα εσωκομματικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο μεν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Παπουτσής αναγκάστηκε να αποδεχθεί και να προσυπογράψει το αίτημα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατύπωσε επιφυλάξεις και "επέπληξε" τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σπουδή του να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΛΑΟΣ.

Προσπαθώντας μάλιστα να απαλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ότι το κόμμα του δεν αιφνιδιάστηκε, αλλά ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που προσχώρησε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για κοινή δράση έναντι της κυβέρνησης.

Η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα υποβληθεί σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο σύνολό του. Χθες με σχετικές ανακοινώσεις τους ΚΚΕ και ΛΑΟΣ συμφώνησαν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου τίθεται νομοσχέδιο σε ψηφοφορία και μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά την κατ' άρθρον ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΙΧΧ - Μ. ΧATZ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα