ΜΕ ΤΗΝ κατάργηση του ορίου ηλικίας για όσους έχουν συμπληρώσει 37 χρόνια εργασίας σε ομοειδή ταμεία ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από τετραήμερη συζήτηση και αντίστοιχες ονομαστικές ψηφοφορίες, η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά προχώρησε στην παραπάνω τροποποίηση σημειώνοντας ότι η κατάργηση του ορίου ηλικίας των 58 ετών είναι λογική και δεν αλλάζει σε τίποτα τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Σημείωσε δε ότι την απόφαση της επηρέασε η στάση πολυάριθμων βουλευτών που αντιτέθηκαν στη διάταξη. Παράλληλα αφού καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιδιώκουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με επικοινωνιακά τρικ υποστήριξε ότι βασικός στόχος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού είναι «να πάει μπροστά η χώρα».
«Αφήστε μας να κάνουμε δουλειά» σημείωσε απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν αυστηρή κριτική στο νομοσχέδιο, αλλά και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σκουπίδι».
Η μαραθώνια συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα μετά από τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες επί των άρθρων που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και μια επί της αρχής που προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ. Σε όλες τις ψηφοφορίες η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε απόλυτα συμπαγής εγκρίνοντας το νομοσχέδιο με 151 ψήφους συν μια του ανεξάρτητου Κώστα Κουκοδήμου. Από τη συζήτηση των άρθρων είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ, καθώς και του ΛΑΟΣ.
Πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για την τρίτη και τελευταία ενότητα που περιείχε μεταξύ άλλων μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Υπέρ ψήφισαν 151 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν οι 13 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Εντονη αντιπαράθεση
Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου προκλήθηκε μεγάλη ένταση μετά την ολιγόλεπτη παρέμβαση στη συζήτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του Αλέκου Αλαβάνου.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συγκέντρωση που βρισκόταν σε εξέλιξη έξω από τη Βουλή την ώρα της συζήτησης και στην επέμβαση των ΜΑΤ, κάνοντας λόγο για εικόνα αυταρχισμού και καταγγέλλοντας την εκτελεστική εξουσία ότι διολίσθησε σε τρομοκρατικά μέσα. Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με απολυταρχικό τρόπο «κλέβει» τα λεφτά των εργαζομένων, δημιουργεί αδικία στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, απαξιώνει τον Ελληνα και την Ελληνίδα και αποδιοργανώνει το ασφαλιστικό σύστημα.
«Κύριοι της Ν.Δ. δεν έχετε την εμπιστοσύνη του λαού σε αυτό που κάνετε και αυτό διαπιστώνετε από τις μαζικές κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται ενάντια στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για τεχνητή πλειοψηφία της Ν.Δ. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ασκεί ξεκάθαρη ταξική πολιτική υπέρ ολίγων επιχειρηματιών και υποστήριξε ότι με τη συζήτηση στη Βουλή «αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι τα Μέσα Ενημέρωσης σίγησαν αυτές τις ημέρες». Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του σχετικά με τα τρία «δεν» για το ασφαλιστικό και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι παρά το γεγονός πως θεωρεί το ασφαλιστικό μεταρρύθμιση υπήρξε απών από τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο κ. Παυλόπουλος
«Ο πρωθυπουργός δεν είναι απών, έρχεται και ψηφίζει στις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζητάτε» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα τρία «δεν» του πρωθυπουργού ισχύουν και ότι το νομοσχέδιο κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.
Στον κ. Παυλόπουλο απάντησε ο Αλέκος Αλάβανος σχολιάζοντας ότι η θέση του υπουργού Απασχόλησης περί παρουσίας του κ. Καραμανλή στις ονομαστικές ψηφοφορίες είναι υποτιμητική για το θεσμό του πρωθυπουργού.
Διερωτήθηκε δε γιατί ο κ. Καραμανλής δεν προσέρχεται στη Βουλή για να εξηγήσει αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί «μεγάλη μεταρρύθμιση». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι στο νομοσχέδιο αντιδρούν τόσο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. όσο και οι επιστημονικοί σύλλογοι στους οποίους προεδρεύουν πρόσωπα προσκείμενα στη Ν.Δ.
Σε υψηλούς τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος απάντησε τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στου ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επέλεξαν την ένταση και το προπέτασμα οξύτητας. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Παπανδρέου ότι καταφεύγει σε αντιπαραθέσεις επιχειρώντας να κρύψει την ένδεια επιχειρημάτων του, καθώς και τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ι.Χ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό ζητεί η αντιπολίτευση
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που απειλεί να καταστήσει το ασφαλιστικό ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση ανέλαβε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Η πρόταση του κ. Αλαβάνου έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» προκαλώντας εμφανή σύγχυση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και έντονη αμηχανία στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να συνυπογράψουν την εν λόγω πρόταση, καθώς απαιτούνται 120 ψήφοι, προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση επ΄αυτής και να τεθεί σε ψηφοφορία.
Να σημειωθεί ότι για να γίνει αποδεκτή η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 3/5 δηλαδή 180 βουλευτές. Με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι η πρόταση θα απορριφθεί.
Το πρόβλημα όμως που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ότι αναμένεται να παραταθούν οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να «κλείσει» το θέμα μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
«Με αυτόν τον τρόπο τσαλακώνουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο με εξπρές-διαδικασίες» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος δήλωσε λίγο αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι είναι επιθυμία του κοινωνικού κινήματος, όπως απεδείχθη και στην πορεία της Τετάρτης, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του, προκειμένου το νομοσχέδιο να απορριφτεί στην πράξη.
Ενδεικτική, ως προς αυτό, ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αφού έκανε λόγο για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων σημείωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό και χαρακτήρισε απαράδεκτο να προαναγγέλλονται εντάσεις και κινητοποιήσεις.
Η πρόταση Αλαβάνου ανέδειξε για μία ακόμη φορά τα εσωκομματικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο μεν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Παπουτσής αναγκάστηκε να αποδεχθεί και να προσυπογράψει το αίτημα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατύπωσε επιφυλάξεις και "επέπληξε" τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σπουδή του να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΛΑΟΣ.
Προσπαθώντας μάλιστα να απαλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ότι το κόμμα του δεν αιφνιδιάστηκε, αλλά ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που προσχώρησε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για κοινή δράση έναντι της κυβέρνησης.
Η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα υποβληθεί σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο σύνολό του. Χθες με σχετικές ανακοινώσεις τους ΚΚΕ και ΛΑΟΣ συμφώνησαν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου τίθεται νομοσχέδιο σε ψηφοφορία και μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά την κατ' άρθρον ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.
ΙΧΧ - Μ. ΧATZ.
Απεργιών συνέχεια και μετά την ψήφιση του ν/σ
ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, εξέφρασαν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, αλλά και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, της Τετάρτης, που έγινε στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.
Η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με πανεργατική απαίτηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή όπου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Παπανδρέου καθώς και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Αλέκο Αλαβάνο συναντήθηκαν με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και με τους απεργούς.
Με ψήφισμα της απεργίας, τα συνδικάτα, προτάσσουν το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, απαιτώντας από την κυβέρνηση την αλλαγή της ασφαλιστικής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Στο ψήφισμα περιλαμβάνονται τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των συνδικάτων για το ασφαλιστικό, εργασιακά, φορολογικά.
Παράλληλα τονίζεται η αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, των ΔΕΚΟ, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΕΛΤΑ, κ.λπ. και την εκχώρηση του management σε ξένους και Έλληνες ιδιώτες και διατυπώνεται η διαφωνία με το καθεστώς των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος με δήλωση του προέβλεψε ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων θα είναι ανεξέλεγκτες και η μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση θα μείνει μόνο στα χαρτιά.
Η ΟΤΟΕ
Υπέρ της πρότασης για πραγματοποίηση νομοθετικού δημοψηφίσματος, για το ασφαλιστικό, τάσσονται ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΤΟΕ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν την πρόταση, για πραγματοποίηση νομοθετικού δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι τα συνδικάτα θα πρωτοστατήσουν. Για το σκοπό αυτό κάλεσαν τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση, καθώς και την κυβέρνηση να την αποδεχτεί.
Τράπεζα της Ελλάδος: Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων
ΝΕΑ 24ΩΡΗ απεργία, σήμερα, των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος, προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, στο πλαίσιο της συνέχισης των αντιδράσεων του κλάδου για το ασφαλιστικό.
Η διοίκηση της ΟΤΟΕ απαιτεί να μην εφαρμοστεί ο Νόμος αυτός για κανένα κλάδο εργαζομένων και να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.
Η ΟΤΟΕ, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχίσει να αντιστέκεται με όλες της τις δυνάμεις και με διάφορες μορφές πάλης, στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού δράσης με στόχους την ακύρωση του ασφαλιστικού στην πράξη και την εξεύρεση ενιαίας κοινά αποδεκτής λύσης του ασφαλιστικού στις Τράπεζες.
Απόφαση για συνέχιση
Εν τω μεταξύ ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι σήμερα, μετά την απεργία, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνέχισης.
Ο Σύλλογος κάνει αναφορά στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εστάλη μετά από παρέμβαση του, με την οποία δικαιώνονται οι θέσεις των εργαζομένων, όπως αναφέρεται.
Η «γνώμη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κατηγορηματική και σαφής, σημειώνεται. Η κυβέρνηση όφειλε, πριν καταθέσει το νομοσχέδιο, τη διάταξη που αφορά στο Ταμείο Συντάξεων της Τραπέζης Ελλάδος, να διαβουλευτεί με την Ε.Κ.Τ. και την Τράπεζα Ελλάδος προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα της ρύθμισης.
Σύμφωνα με απόφαση του 1998 προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση που τίθεται πρόβλημα που αφορά τους εργαζομένους σε Κεντρική Τράπεζα, οφείλει η Κυβέρνηση που έχει τη σχετική πρωτοβουλία να υποβάλει την πρότασή της για διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εξεταστεί στο Δ.Σ. της ΕΚΤ εάν και κατά πόσο η ρύθμιση η οποία προωθείται είναι συμβατή με το Καταστατικό της Ε.Κ.Τ., με τη Συνθήκη και με το κοινοτικό δίκαιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.
Σε ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης, τότε η Ε.Κ.Τ. είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου.
Παρέμβαση της ΕΚΤ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προβλέπουν την ένταξη των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, διατυπώνονται επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η εν λόγω ρύθμιση για το ταμεία των υπαλλήλων είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα τονίζεται ότι η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος ως πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, θα όφειλαν να ενημερώσουν σχετικά την ΕΚΤ. Διατυπώνεται μάλιστα η επιφύλαξη ότι η εν λόγω ρύθμιση πιθανότατα να συνιστά παραβίαση της απαγόρευσης νομισματικής χρηματοδότησης.
«Η καταβολή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ποσού που αναλογεί στην κάλυψη κόστους υπαγωγής προσωπικού στο κλάδο σύνταξης δεν συνιστά σε καμία περίπτωση νομισματική χρηματοδότηση με την έννοια των πιστωτικών διευκολύνσεων που αναφέρει η Συνθήκη και ο κανονισμός της ΕΚΤ αλλά και το εσωτερικό δίκαιο» διευκρίνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τόνισε επίσης ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν θίγει την ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά ούτε και επηρεάζει τη λειτουργία της τράπεζας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.
Σχολιάζοντας μάλιστα τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ έκανε λόγο για «ήπιες διατυπώσεις» με «αρκετές αβεβαιότητες». Συμπλήρωσε δε ότι απευθύνονται απλώς ερωτήματα τα οποία και θα απαντηθούν με επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΚΤ.
«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ στέρεο έδαφος» πρόσθεσε. «Ο κ. Τρισέ εξέφρασε τη γνώμη του, θα του απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ομως δεν προβλέπεται αρμοδιότητα της ΕΚΤ στα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα των κρατών-μελών» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας. Σε διαφορετικό τόνο πάντως η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σημείωσε ότι « ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΚΤ».
Το ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του, πάντως, το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Γιώργος Παπαδημητρίου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ο «διασυρμός» της Ελλάδας όπως συνέβη με την απογραφή και το βασικό μέτοχο. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Αυστρίας και της Γερμανίας οι οποίες εξαναγκάστηκαν μετά από υπόδειξη της ΕΚΤ να αποσύρουν σχετικές ρυθμίσεις.
«Εχετε αποστεί και έχετε παραβιάσει προκλητικά τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα έναντι των εταίρων μας» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραπλάνησε τη Βουλή αποκρύπτοντας τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ.
ΙΧΧ - Μ. ΧΑΤΖ.
ΜΕΤΑ από περίπου 2 εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων και αφού ολοκληρώθηκε η ψήφιση στη Βουλή, του νομοσχέδιου για το ασφαλιστικό, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανέστειλε χθες την απεργία της.
Την αναστολή, που ισχύει από τα μεσάνυχτα, αποφάσισε χθες το δ.σ. της Ομοσπονδίας, ενώ για το επόμενο διάστημα, η οργάνωση θα επιδιώξει την προσβολή της διάταξης του νομοσχέδιου που αφορά τον ΟΑΠ-ΔΕΗ και τη συγχώνευσή του με το ΙΚΑ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και στα κοινοτικά όργανα.
Ετσι από σήμερα αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση της χώρας.
Διακοπή απεργιακών κινητοποιήσεων ΠΟΕ – ΟΤΑ...
ΕΛΗΞΕ χθες η απεργία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Την Τετάρτη 19/3 συνεδρίασε το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το οποίο αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 20/3 και συμμετοχή στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από τη Βουλή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τους αγώνες της στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα για κατάργηση στην πράξη του νόμου και για τη διαφύλαξη των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, αλλά και των παροχών των Ταμείων τους.
Το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους του κλάδου, επισημαίνει ότι ο αγώνας όλων, παρά τα προβλήματα, προσπάθησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκφράσει τα συμφέροντα του συνόλου των χιλιάδων εργαζομένων.
Και προσθέτει: «Η κινητοποίηση συνάντησε προβλήματα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, αντιμετώπισε την απεργία μας με τα ΜΑΤ, χημικά και δακρυγόνα. Οργάνωσε σε συνεργασία με αρκετούς δημάρχους, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντιά μας». «Δώσαμε μια μάχη, δεν χάσαμε τον πόλεμο γι' αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα, ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις μας, ενημερώνοντας τους συναδέλφους για τις επιπτώσεις του αντιασφαλιστικού νόμου, θα προετοιμάσουμε και πάλι το απεργιακό μας μέτωπο».
...και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
ΜΕΤΑ από περίπου 2 εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων και αφού ολοκληρώθηκε η ψήφιση στη Βουλή, του νομοσχέδιου για το ασφαλιστικό, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανέστειλε χθες την απεργία της.
Την αναστολή, που ισχύει από τα μεσάνυχτα, αποφάσισε χθες το δ.σ. της Ομοσπονδίας, ενώ για το επόμενο διάστημα, η οργάνωση θα επιδιώξει την προσβολή της διάταξης του νομοσχέδιου που αφορά τον ΟΑΠ-ΔΕΗ και τη συγχώνευσή του με το ΙΚΑ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και στα κοινοτικά όργανα.
Ετσι από σήμερα αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση της χώρας.