Ανασχεδιάζεται το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου

Λόγω της νευρικότητας που επικρατεί διεθνώς
Κυριακή, 06 Απριλίου 2008 11:00

ΣΤΟΝ ανασχεδιασμό του προγράμματος δανεισμού του δημοσίου αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών η νευρικότητα των αγορών, οι παρενέργειες της οποίας αγγίζουν και τα ελληνικά ομόλογα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στο Ρόιτερ του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Σπύρου Παπανικολάου, εξετάζεται και η αναβολή για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της προγραμματισμένης για το πρώτο εξάμηνο νέας έκδοσης των δεκαετών ομολόγων.

Αιτία είναι η διεύρυνση των spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων, που έφτασε το Μάρτιο στις 72 μονάδες βάσης από 29 μ.β. που ήταν τον Ιανουάριο. Η επίπτωση δεν αφορά μόνο στα ελληνικά ομόλογα, αλλά αντίστοιχες πιέσεις δέχονται τα ομόλογα όλων των χωρών της ευρωζώνης όπως της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση των δεκαετών ομολόγων δεν θα υλοποιηθεί όσο διάστημα παραμένουν οι πιέσεις στη συγκεκριμένη διάρκεια και όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, δεν αποκλείεται να η έκδοση να υλοποιηθεί στο β εξάμηνο. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη νέα έκδοση, δεν είχε οριστεί για συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά από τις αρχές του έτους ανακοινώθηκε ότι θα υλοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου.

Δύο εκδόσεις

Οι προσεχείς δανειακές του δημοσίου θα καλυφθούν με τις εκδόσεις δύο ομολόγων (άνοιγμα παλαιότερων εκδόσεων), μέσω των οποίων θα αντληθεί ποσό ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την επανέκδοση στις 22 Απριλίου του 3ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,80% και λήξης 20 Μαρτίου 2011 και την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου επιτοκίου 4% και λήξης 20 Αυγούστου 2013, στις 10 Ιουνίου 2008.

Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προέβη και σε δύο εκδόσεις με ιδιωτική τοποθέτηση, οι οποίες είχαν «έκτακτο» χαρακτήρα, καθώς δεν ανακοινώθηκαν ούτε πριν ούτε μετά την έκδοσή τους.

Η πρώτη έκδοση αφορούσε ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου 8ετούς διάρκειας, ύψους 3.550 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου θα έχει επιτόκιο 7,5 μονάδες βάσης πάνω από το εξάμηνο euribor, ενώ στην έκδοσή του συμμετείχαν οι τράπεζες: Εθνική, Eurobank , Alpha Bank , Πειραιώς, HSBC και Banca ΙΜΙ.

Η δεύτερη έκδοση αφορούσε 50ετή ομόλογα ύψους 600 εκατ. ευρώ, επίσης με τη μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης, το επιτόκιο των οποίων καθορίστηκε σε 2,085% και πραγματοποιήθηκε από την Goldman Sachs , τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα. Με τις εκδόσεις αυτές, το ύψος του δανεισμού από τις αρχές του 2008, έφτασε στα 21 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα