Θετικό σημάδι από τη Wall Street

Με άνοδο έκλεισε και η Ευρώπη
Σάββατο, 05 Απριλίου 2008 00:01

H WALL STREET κατάφερε τελικά να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα ιδιαίτερα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ, αφού ενισχύουν το σενάριο της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ σε μία προσπάθεια τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Στην αλλαγή κλίματος βοήθησε και η άνοδος των μετοχών ενέργειας μετά την ενίσχυση των τιμών αργού. Σύμφωνα με αναλυτές, η αντίδραση της αγοράς θεωρήθηκε θετικό σημάδι για όλους όσοι πιστεύουν ότι οι μετοχές έχουν ήδη αγγίξει κατώτερα σημεία μετά από αρκετούς μήνες ρευστοποιήσεων.

Σε εβδομαδιαία βάση, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά επρόκειτο να παρουσιάσει ισχυρά κέρδη, με το Nasdaq να αναμένεται να σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη της τελευταίας πενταετίας.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο μετά από μία ιδιαίτερα ασταθή συνεδρίαση, που στιγματίστηκε από το ράλι των μετοχών του μεταλλευτικού τομέα και της UBS, η οποία δέχθηκε πιέσεις για διάσπαση.

Ωστόσο, η απρόσμενα μεγάλη μείωση του αριθμού νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ συγκράτησε τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,5%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,1%, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση εδώ και ένα έτος, χάρη στο ράλι 5% των μετοχών του τραπεζικού τομέα.

Οι τράπεζες παρουσίασαν μεικτή εικόνα, με τη UBS να αναδεικνύεται στον κορυφαίο νικητή, αφού η μετοχή της ενισχύθηκε άνω του 3%, από τη στιγμή που πρώην ανώτερο στέλεχός της ζήτησε τη διάσπαση της ελβετικής τράπεζας.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα για τους επενδυτές είναι εάν οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και η δέσμη τονωτικών μέτρων είναι ικανά για να πυροδοτήσουν ανάκαμψη στην οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 200 μονάδες βάσης, στο 2,25% για να στηρίξει την οικονομία και να βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας στις αγορές. Ο δείκτης FTSEurofirst έχει υποχωρήσει περίπου 13% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,7%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα