Το σκληρό πρώτο τρίμηνο του 2008

Μεσοβραχυχρόνια κέρδη με βάση το market timing
Κυριακή, 06 Απριλίου 2008 12:40

ΜΕΣΑ στην εβδομάδα που πέρασε, εξέπνευσαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις περισσότερες συνεδριάσεις του 1ου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι μεγάλες ρευστοποιήσεις, που έκαναν κυρίως οι ξένοι θεσμικοί, κράτησαν, ακόμα και μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, την απόδοση από την αρχή της χρονιάς των βασικότερων δεικτών του Χ.Α. κάτω από το -20%.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι πιέσεις δεν οδήγησαν σε τόσο μεγάλες απώλειες τους βασικούς δείκτες, αλλά ορισμένοι κλαδικοί δείκτες τους σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του 40%, υπογραμμίζοντας την επιλεκτικότητα των κινήσεων εκεί και το γενικευμένο χαρακτήρα που πήραν στο Χ.Α.

Κάθε μήνας καλύτερα

Παρακολουθώντας τις επιδόσεις των δεικτών που παρουσιάζουμε στον πίνακα, γίνεται αντιληπτό ότι η υψηλή κεφαλαιοποίηση καθορίζει και τη μεταβολή του FTSE International, ενώ ο Γ.Δ. στατιστικά βρίσκεται πλησιέστερα στον MID40. Αν όμως διαβάσουμε οριζόντια τον πίνακα ως προς τους δείκτες, γίνεται σαφές ότι ο Ιανουάριος έδωσε τις μεγαλύτερες απώλειες στη μέση κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και ο Φεβρουάριος, που ακολούθησε, συνέβαλε στη συνέχιση της πτώσης, αλλά με τον πτωτικό βηματισμό στο 1/3 από εκείνον του Ιανουαρίου.

Ο τελευταίος μήνας και πρώτος της άνοιξης οδήγησε σε ακόμα μικρότερη πτώση και η αντίδραση των επενδυτών μέσα στον Απρίλιο αποκαλύπτει ότι, ως προς τον International και το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήδη έχει επέλθει εξισορρόπηση των απωλειών του Μαρτίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο FTSE International είναι η ομάδα των μετοχών, στην οποία καθημερινά επικεντρώνονται συναλλαγές που η αξία τους είναι πάντα μεγαλύτερη του 90% του συνολικού τζίρου. Επίσης, η κάθετη ανάγνωση της μεταβολής των δεικτών για τον Απρίλιο υπογραμμίζει πως στα blue chips οφείλεται η ανάκαμψη του μέσου όρου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει θετική μεταβολή, λιγότερη από το μισό των κερδών που καταγράφει ο International και ο 20άρης.

Κάθε τίτλος και… καημός

Παρατηρώντας τις επιμέρους μεταβολές των μετοχών που συνιστούν τον FTSE International, γίνεται σαφές πως ο τρόπος με τον οποίον επιμερίστηκαν οι πιέσεις ανά μήνα δεν αντιστοιχεί στην ομοιομορφία που καταγράφεται στις μεταβολές των δεικτών. Ετσι, π.χ. ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ σημείωσε απώλειες 31% το 1ο τρίμηνο, εκ των οποίων 17% τον Ιανουάριο, 1 ποσοστιαία μονάδα το Φεβρουάριο και 15% το Μάρτιο, αποκαλύπτοντας την τεράστια διαφορά που έχει η τριμηνιαία διακύμανσή του από τη μετοχή της ΑΣΠΤ, η οποία στο τρίμηνο υποχώρησε κατά 22%, τον Ιανουάριο έχασε 22%, το Φεβρουάριο κέρδισε 10% και τα έχασε το Μάρτιο.

Ως προς τις επιδόσεις τον Απρίλιο αυτών των δύο τίτλων που επιλέξαμε τυχαία, για να καταδειχθεί η διαφορετικότητα των επιμέρους διακυμάνσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη έχει κερδίσει 5,53% και η δεύτερη έχει υποχωρήσει κατά 2,43%.

Ο πίνακας που παρατίθεται σήμερα δεν περιλαμβάνει τις μερισματαποδόσεις των εισηγμένων. Αν και αυτή η περίοδος, για αρκετούς αναλυτές, ενδείκνυται για να χρησιμοποιηθούν τα μερίσματα των εταιρειών ως επενδυτικά κριτήρια. Ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί αναλυτές, στους οποίους στηρίζεται το ρεπορτάζ που πραγματοποιούμε καθημερινά για την αγορά της Αθήνας, εξακολουθούν να θεωρούν πως κυρίαρχο, ακόμα και τώρα που οι αγορές ανεβοκατεβαίνουν, είναι το momentum και, κατά συνέπεια, οι κινήσεις που επιβραβεύονται σε μεσοβραχυχρόνιο ορίζοντα είναι όσες καθορίζονται από το market timing.

Το momentum

Οσοι επιδιώκουν να καταγράψουν κέρδη από μεσοπρόθεσμου ορίζοντα επενδύσεις, αξίζει να πραγματοποιούν αγορές και πωλήσεις συντονισμένες με τη μεσοβραχυχρόνια τάση. Αυτή σε ένα μεγάλο βαθμό απεικονίζεται στις 2 τελευταίες στήλες του πίνακα, αφού από εκεί είναι δυνατόν να συγκριθούν οι τάσεις που επικράτησαν στο τέλος του σκληρού 1ου τριμήνου και στην αρχή του 2ου.

Αποκαλύπτεται, μέσα από αυτή τη διαδικασία, μια διαφοροποίηση, καθώς υπάρχουν μετοχές που διατηρούν την ίδια τάση και το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ανεξαρτήτως εάν αυτή είναι ανοδική ή πτωτική. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η ΑΛΑΠΙΣ, ΑΛΦΑ, ΑΝΕΚ, ΑΣΠΤ, ΒΣΤΑΡ, ΒΩΒΟΣ, ΓΤΕ, ΕΛΚΑ, ΕΥΡΟΜ, ΙΑΣΩ, ΙΑΤΡ, ΚΑΘΗ, ΛΑΜΔΑ, ΜΑΙΚ, ΜΕΤΚ, ΜΙΧΚ, ΜΙΓ, ΜΙΝΟΑ, ΝΗΡ, ΠΡΟ, ΣΑΡ, ΣΠΡΙ και ΣΦΑ.

Από αυτό το σύνολο των τίτλων με κοινό χαρακτηριστικό το ίδιο πρόσημο μεταβολής για Μάρτιο και Απρίλιο, οι μετοχές των ΣΦΑ, ΣΠΡΙ, ΝΗΡ, ΜΙΓ, ΜΙΧΚ, ΜΕΤΚ, ΛΑΜΔΑ, ΚΑΘΗ, ΙΑΣΩ, ΑΛΦΑ και ΑΛΑΠΙΣ και τους 2 αυτούς μήνες κατάφεραν να σημειώσουν θετική μεταβολή, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των τίτλων του International.

Είναι, συνεπώς, στη διακριτική ευχέρεια κάθε είδους επενδυτή η επιλογή μετοχών, που ανήκουν σε εκείνες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των συναλλασσόμενων κεφαλαίων. Η οποία είναι πολύ πιθανόν να εκπροσωπείται από πολύ μικρό ποσοστό κωδικών από το σύνολο των κωδικών που συμμετέχουν κάθε μέρα στις συναλλαγές. Παρέχουν στον ιδιώτη trader, παρ' όλα αυτά, την «προστασία» που δίδουν οι μετοχές με αξιόλογη σχετικά, με το μέσο όρο, εμπορευσιμότητα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα