Οικονομικές ενισχύσεις σε πυρόπληκτους παραγωγούς

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 12:36

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ σε πυρόπληκτους παραγωγούς της χώρας, των οποίων οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές του 2007, υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Λέγκας.

Ειδικότερα, με την ΚΥΑ καθορίζονται οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων, οι κατηγορίες ενισχύσεων, οι τομείς που ενισχύονται και οι εξαιρέσεις τους, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το ύψος των ενισχύσεων και ο τρόπος υπολογισμoύ τους, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο τρόπος καταβολής των ενισχύσεων καθώς και ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΛΓΑ.

Οι ενισχύσεις έχουν τύχει της έγκρισης της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ υπολογίζεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρινίζεται, η δαπάνη αυτή καλύπτεται με δανεισμό του εν λόγω φορέα, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές αποτελούν μη ασφαλίσιμο κίνδυνο βάσει του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ενώ υπάγονται στις κατηγορίες ζημιών για τις οποίες βάσει του Κανονισμού κρατικών οικονομικών ενισχύσεων μπορούν να παρέχονται ενισχύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα