ΙΕΑ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 12:52
UPD:13:32

ΣΕ προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος προέβη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Παρόλα αυτά, επισήμανε πως οι τιμές ενδεχομένως να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω των ανησυχιών για την επάρκεια των αποθεμάτων.

Στη μηνιαία έκθεσή της, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2008 κατά 310.000 βαρέλια ημερησίως στα 87,2 δισ. βαρέλια.

Όπως επισημαίνει πάντως η διεθνής υπηρεσία, παρά την εξασθένηση της ανάπτυξης, οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, λόγω των φόβων ότι δεν θα «χτιστούν» επαρκή αποθέματα που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις χαμηλές εφεδρείες.

Η ΙΕΑ αναμένει πως η κατανάλωση πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ θα φτάσει στα επίπεδα των 48,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, 320.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Χθες, ο εκτελεστικός διευθυντής της, Νομπούο Τανάκα, απηύθυνε έκκληση στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να «διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής τους» ακόμη και αν μειωθεί η ζήτηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα «σταδιακής αύξησης των εμπορικών, διαθέσιμων αποθεμάτων των καταναλωτριών χωρών, τα επίπεδα των οποίων είναι πολύ χαμηλά».

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναΐμι, απάντησε ωστόσο ότι υπάρχει «επαρκής προσφορά» και διευκρίνισε ότι δεν «πρόκειται να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά». «Ο κόσμος παράγει περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι καταναλώνει», τόνισε ο αλ Ναΐμι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα