Νέο τοπίο σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 09:35

ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως 58/Α/3.4.2008 δημοσιεύεται ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3655/2008, η υλοποίηση του οποίου, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, θα σημάνει την εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την εξοικονόμηση πόρων από τις ενοποιήσεις των Ταμείων και την αντιμετώπιση των αδικιών.

Από την πλευρά όμως των εργαζομένων, οι αντιδράσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν προκειμένου οι διατάξεις του νέου νόμου να μην ενεργοποιηθούν και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν με διάφορους τρόπους μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη με την προσβολή της συνταγματικότητας ορισμένων ρυθμίσεων.

Ο στόχος των ρυθμίσεων

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι στόχος των ρυθμίσεων που επέρχονται είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος βιώσιμου, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές του δημόσιου, καθολικού, υποχρεωτικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα με έμφαση στην ομοιόμορφη μεταχείριση των ασφαλισμένων που συνέβαλαν στον ίδιο βαθμό στη χρηματοδότηση των φορέων τους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πρόβαλαν τις απόψεις τους μέσω των επιτροπών της Βουλής, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αλλά και των κινητοποιήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η κριτική τους έγκειται στο γεγονός της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες, αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές του όλου εγχειρήματος.

Εξάλλου, το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μελετά τη νέα μεταρρύθμιση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να υλοποιηθούν από τα κράτη μέλη. Σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η παγκοσμιοποίηση είναι επωφελής για τη μεγέθυνση και την απασχόληση, όμως η αλλαγή που επιφέρει απαιτεί άμεσες αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η απασχόληση σημειώνει αύξηση στην Ε.Ε. και η ανεργία μειώνεται σταθερά. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις που μπορούν να αξιοποιηθούν παρότι υπάρχουν ακόμη 17 εκατομμύρια άνεργοι στην Ε.Ε. και ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται ακόμη αναδιάρθρωση. Η προσαρμογή, τονίζεται στην ανακοίνωση, απαιτεί μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας συνδυασμένη με επίπεδα ασφάλειας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργοδοτών και των εργαζομένων ταυτόχρονα.

Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, να διαχειριστεί την αλλαγή και τους νέους κοινωνικούς κινδύνους. Πρέπει να μειώσει τις κατακερματισμένες αγορές εργασίας και την επισφαλή απασχόληση και να προωθήσει τη βιώσιμη ολοκλήρωση και σώρευση δεξιοτήτων.

Ευελιξία και ασφάλεια

Επισημαίνεται ειδικότερα, ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της Λισαβόνας για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας χρειάζονται νέες μορφές ευελιξίας και ασφάλειας τόσο για τους πολίτες και τις εταιρείες όσο και για τα κράτη μέλη και την Ένωση. Οι εταιρείες και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να προσαρμόζουν το εργατικό τους δυναμικό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να προσλαμβάνουν προσωπικό με καλύτερη αντιστοιχία δεξιοτήτων που θα είναι πιο παραγωγικό και προσαρμόσιμο, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Η συνολική πολιτική απάντηση -τονίζεται- στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης είναι η ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο προβληματισμός του υπουργείου Απασχόλησης και της κυβέρνησης συνολικά είναι μήπως οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της απασχόλησης δημιουργήσουν νέα κοινωνική έκρηξη οπότε οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις δεν θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα