Επίτροπος Μπόελ: Η απόφαση για περικοπή της επιδότησης στα καπνά δεν αλλάζει

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 14:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Η απόφαση του 2004 για περικοπή του 50% της επιδότησης στα καπνά δεν αλλάζει, ξεκαθάρισε σήμερα η Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Μάριαν Φίσερ-Μπόελ, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό.

Η Επίτροπος πρότεινε στους καπνοπαραγωγούς να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την απορρόφηση των 567 εκατ. ευρώ που θα περικοπούν, λέγοντας ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν προγράμματα με εξισωτική αποζημίωση και πρόωρη συνταξιοδότηση με προσαύξηση ως και 50%.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή, την οποία προσυπογράφουν άλλοι εννέα υπουργοί χωρών-μελών της ΕΕ, με την οποία ζητεί να ανοίξει πάλι ο φάκελος του καπνού, ωστόσο η Επίτροπος ήταν σαφής λέγοντας πως η απόφαση δεν αλλάζει.

Όπως εξάλλου, έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για τα προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, διαβεβαιώνοντας ότι τα 576 εκατ. ευρώ των επιδοτήσεων που περικόπτονται, προσαυξημένα με 25% εθνικούς πόρους θα διατεθούν αποκλειστικά στους καπνοπαραγωγούς και τις περιφέρειες που παράγουν καπνά.

Συνάντηση με την Επίτροπο Μπόελ είχε σήμερα και αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας έθεσε για μια ακόμη φορά στην Επίτροπο το θέμα της μείωσης του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών μετά το 2009 και ζήτησε μεταφορά των πόρων του καπνού (567 εκατ. ευρώ) στον α' Πυλώνα της ΚΑΠ για να αντισταθμιστεί όπως είπε, η αδικία που έγινε σε βάρος τους στο Συμβούλιο Υπουργών του 2004 και να έχουν, έτσι, οι καπνοπαραγωγοί την ίδια μεταχείριση με τους παραγωγούς των υπόλοιπων τομέων.

Ο κ. Καραμίχας παρουσίασε επίσης στην Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. τις θέσεις της Οργάνωσης και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τον διαγνωστικό έλεγχο της ΚΑΠ, τόσο για τα μέτρα πολιτικής, όσο και για τα μέτρα αγοράς.

Στα μέτρα πολιτικής ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε την αντίθεση της Οργάνωσης στην αύξηση του ποσοστού διαφοροποίησης (από το 5% στο 13%), στην επιβολή κατωφλίου (10 στρεμμ.) για την καταβολή ενισχύσεων, ενώ συμφώνησε με τη "φιλοσοφία" της Επιτροπής για γενικευμένο μοντέλο πλήρους αποσύνδεσης και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα μας για την εφαρμογή του μοντέλου της περιφεριοποίησης, αντί του εφαρμοζόμενου σήμερα μοντέλου.

Στα μέτρα αγοράς, ο κ. Καραμίχας συμφώνησε με την κατάργηση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, την αύξηση κατά 2% της ποσόστωσης γάλακτος, ενώ εξέφρασε την αντίθεση της Οργάνωσης στην κατάργηση του μηχανισμού της παρέμβασης, η οποία κατά την άποψη της ΠΑΣΕΓΕΣ, πρέπει να διατηρηθεί σαν "δίχτυ" ασφάλειας και μέτρο αποτροπής μείωσης των τιμών, παρά το ότι στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Για το βαμβάκι ο κ. Καραμίχας ζήτησε τη δυνατότητα μείωσης των επιλέξιμων εκτάσεων με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο εθνικού φακέλου. Στην περίπτωση που προκύψουν πιέσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, η θέση της Οργάνωσης είναι πλήρης αποσύνδεση των ενισχύσεων του τομέα με το σύνολο των χρημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα