Αυξήσεις 2,5% + 2% στις ΔΕΚΟ το 2008

Αυστηρές κατευθύνσεις από την κυβέρνηση
Κυριακή, 20 Απριλίου 2008 07:00

ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε δύο δόσεις, η πρώτη 2,5% από την αρχή του χρόνου και η δεύτερη 2% από τον Οκτώβριο, είναι τα περιθώρια που βάζουν στην εισοδηματική πολιτική για τις ΔΕΚΟ, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών.

Η εισοδηματική πολιτική για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς αλλά και η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ στο τμήμα που αφορά την πιστή υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομίας.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης έθεσαν στους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους 15 ΔΕΚΟ το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν στις διαπραγματεύσεις για την εισοδηματική πολιτική του 2008.

Από πλευράς του δημοσίου τα περιθώρια που δίνονται στις αυξήσεις των αμοιβών στις ΔΕΚΟ είναι όμοια από αυτά της κεντρικής διοίκησης. Συγκεκριμένα προτείνεται η καταβολή αύξησης σε δύο δόσεις, η πρώτη 2,5% από την αρχή του χρόνου και η δεύτερη δόση θα είναι 2% και θα δοθεί από τον Οκτώβριο. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου η μέση ονομαστική αύξηση των αμοιβών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα 3,5%.

Υπό διαπραγμάτευση

Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι το όριο που θέτει το δημόσιο είναι λίγο ως πολύ «μαχητό» αφού θα υποστεί την βάσανο των διμερών διαπραγματεύσεων των διοικήσεων με τα σωματεία των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι στο νέο νόμο για τις ΔΕΚΟ υπάρχει διάταξη με την οποία σε περίπτωση συμφωνίας των συνδικάτων οι αυξήσεις ορίζονται με νομοθετική ρύθμιση για τη διετία 2006 -2007 από το όριο του 3% έφτασαν τελικά το 5,5%.

Το γεγονός σχολίασε εμμέσως και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών που είχε χθες με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Σε ερώτηση αν η εισοδηματική πολιτική για τις δημόσιες επιχειρήσεις θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτές που δόθηκαν στο κεντρικό δημόσιο είπε χαρακτηριστικά «οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ αμείβονται πολύ καλύτερα από αυτούς της κεντρικής διοίκησης».

Στις επαφές που είχαν με τους διοικητές και του διευθύνοντες συμβούλους των ΔΕΚΟ οι υπουργοί Οικονομίας εξέτασαν και την πορεία εφαρμογής των υπολοίπων διατάξεων που αφορούν το σχετικό νόμο για τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα εξέτασαν την υλοποίηση και τις προσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει οι διοικήσεις προκειμένου να υπάρχει υπερβολική αύξηση του δανεισμού τους ο οποίος γίνεται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Εξέτασαν την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει τη δημοσίευση ισολογισμών όπως αυτές των ΑΕ με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Ζήτησαν επίσης εισηγήσεις για άμεσα αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου οι πλέον προβληματικές (ΟΣΕ μεταφορικές) να ξεκινήσουν σιγά σιγά προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης και μείωσης του δανεισμού τους.

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτηση για τις απολύσεις δύο εργαζομένων του μετρό που προκάλεσαν κινητοποιήσεις τόνισε ότι ήταν επιβεβλημένες αφού οι δύο συγκεκριμένοι έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ότι το υπουργείο δεν θα κάνει υποχωρήσεις σε τέτοια θέματα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα