Κρίσιμη συνάντηση αύριο για τα οικονομικά των νομαρχιών

Κυριακή, 20 Απριλίου 2008 12:30

ΜΕ ΠΑΥΣΗ του συνόλου των εργασιών που αφορούν την κρατική αρμοδιότητα όπως οι έλεγχοι στην αγορά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, απειλούν 22 νομαρχίες αν δεν τους καταβληθούν άμεσα 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν από την αρχή του 2008, στους ΟΤΑ Β' Βαθμού.

Τη Μεγάλη Δευτέρα κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, με την ΕΝΑΕ θα ξεκαθαριστεί το θέμα που έχει προκύψει με τη μη χρηματοδότηση των ΟΤΑ Β' βαθμού.

Μέρος του προεδρείου της ΕΝΑΕ απαίτησε χθες το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας την ώρα που ο τελευταίος βρισκόταν στη Βουλή. Τελικά συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας. Γιάννη Σιδηρόπουλο στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ζήτησαν την καταβολή ποσών 160 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου -αρμοδιότητα που πέρασε στις νομαρχίες , χωρίς να μεταφερθούν και οι ανάλογοι πόροι-, 60-70 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά μαθητών (οφειλόμενα από την περίοδο 2006-ο7) καθώς και ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για την συντήρηση των δημόσιων κτηρίων, και τις αμοιβές μηχανικών.

Παράλληλα σε μια κατεύθυνση μόνιμης επίλυσης των προβλημάτων χρηματοδότησης των νομαρχιών οι εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ ζήτησαν και μια σειρά θεσμικών μέτρων. Συγκεκριμένα:

* Τη θέσπιση νέου Κ.Α.Π. με το όνομα: «Πόρος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας», οριζόμενο στο 30% του φόρου καπνού,.

* Την εξ ολοκλήρου (100%) απόδοση στις Ν.Α., όλων των προστίμων, που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους,

* Την κατάργηση της παρακράτησης 10% στις ΔΟΥ και την online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις Ν.Α.

* Τον καθορισμό «Πόρου Ποιότητας Ζωής» σε ποσοστό 1,5 % από την ισχύουσα φορολογία εισοδήματος, για δράσεις που θα σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση οι εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ ζήτησαν την αύξηση του ποσοστού των εσόδων από ΦΠΑ προς τις νομαρχίες από το 2% στο 4% αύξηση του ποσοστού εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας από το 10% στο 30% και επαναφορά της χορήγησης του 10% των πόρων από τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων και του 4,5% από τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας θα κόστιζαν συνολικά 773,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 431,5 εκατ. ευρώ θα αφαιρούνταν από υφιστάμενους πόρους του προϋπολογισμού και 342 εκατ. ευρώ θα αποτελούσαν νέους φόρους.

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά δεν θα κλείσουμε τις νομαρχίες για να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, θα πάψουμε να εξυπηρετούμε κρατικές αρμοδιότητες», σημείωσε χθες ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, μετά τις χθεσινές επαφές της ΕΝΑΕ στο υπουργείο Οικονομίας.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα