Υψηλό βαρομετρικό στα blue chips

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση
Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 00:01

ΑΝΟΔΙΚΗ τροχιά ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με τα βαρόμετρα των blue chips να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου και τον τραπεζικό τομέα να πρωτοστατεί μετά τη θετική έκθεση της JP Morgan για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ κέρδη κατέγραψε και ο τομέας ενέργειας. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε στη Wall Street εν όψει της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια την Τετάρτη.

Στα καλά τραπεζικά νέα ήρθαν να προστεθούν η αναβάθμιση της Credit Suisse από την Bear Sterns, καθώς και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της BBVA.

Θετικά κινήθηκαν οι πετρελαϊκές εταιρείες, αφού η υψηλή τιμή του πετρελαίου βελτιώνει τα περιθώρια κερδοφορίας τους, ενώ κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος των μεταλλευτικών, καθώς τα μέταλλα και ιδιαίτερα ο χαλκός κατέγραψαν κέρδη.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, καθώς η UBS σε έκθεσή της, στην οποία υποβαθμίζει την Cap Gemini, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα θεμελιώδη του κλάδου θα επιδεινωθούν τη χρονιά που διανύουμε.

Επίσης, η κίνηση του μεγαλοεπενδυτή Κιρκ Κιρκογιάν να τοποθετηθεί στη Ford αγοράζοντας το 1% της εταιρείας ώθησε υψηλότερα και τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις Peugeot, Daimler και Porsche να σημειώνουν αξιόλογα κέρδη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,6%, στις 1.338,60 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Φεβρουαρίου.

Με νευρικότητα άνοιξαν και κινήθηκαν οι αμερικανικές αγορές με τους επενδυτές συγκρατημένους εν μέσω των προσδοκιών για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η εξαγοράς της Wrigley Jr από τη Mars έναντι 23 δισ. δολαρίων από κοινού και με την Berksire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ κυριάρχησαν στην ειδησεογραφική ατζέντα.

Εντός των προβλέψεων των αναλυτών είναι και η κατά 9,8% αύξηση των κερδών της Verizon, δεύτερης σε μέγεθος αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η οποία έχει μαζί με τη Vodafone τη Verizon Wireless.

Στο υψηλότερο διμήνου έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, καταγράφοντας κέρδη 0,2%, στις 13.894,37 μονάδες. Ο δείκτης κέρδισε 2,9% την περασμένη εβδομάδα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα