Επιφυλακτικό κλίμα

Περιόρισαν τις αρχικές απώλειες οι ευρωπαϊκοί δείκτες
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2008 00:01

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ενδοσυνεδριακά αρχικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, αλλά το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό λόγω ανησυχιών για τις εταιρικές κερδοφορίες και την πτώση του δείκτη Ifo στο κατώτερο διετίας στη Γερμανία.

Η εξασθένηση των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση των μετοχών της Apple μετά την αύξηση της τιμής-στόχου οδήγησαν τη Wall Street προσωρινά σε θετικό έδαφος.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόρισαν αρχικές απώλειες μετά τα νέα για μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ η απρόσμενη πτώση στην κερδοφορία της AstraZeneca, αλλά και η πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία (Ifo) στο κατώτερο διετίας άσκησαν ισχυρές πιέσεις νωρίτερα.

Πιέσεις ασκήθηκαν στους τίτλους των εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων μετά την υποχώρηση των τιμών του χρυσού. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 περιόρισε τις απώλειές του από 1,2% στο 0,4%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ήταν ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα κατά 0,88%, στις 6.030,00 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.819,21 μονάδες, με κέρδη 0,36%, και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,41%, στις 4.924,27 μονάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη Stoxx 600 προβλέπεται να σημειώσουν πτώση 0,5% φέτος έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για κερδοφορία της τάξης του 11%.

Η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα παγκοσμίως BHP Billiton υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα 4 μερών. Πτώση 17% κατέγραψαν οι μετοχές της Nobel Biocare, μετά τη μείωση σχεδόν στο μισό των εκτιμήσεων για τις ετήσιες πωλήσεις της.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν οι μετοχές της Amazon.com, καθώς, παρά την αύξηση κερδών κατά 30%, η διοίκηση του ομίλου απηύθυνε προειδοποίηση ότι τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας θα συρρικνωθούν το 2008. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,28%, στις 13.540,87 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα