Οι βασικοί όροι της συμφωνίας του Δημοσίου με την D.T.

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2008 09:30
UPD:15:01

ΔΙΚΑΙΩΜΑ βέτο σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα του ΟΤΕ, το οποίο θα ισχύει ακόμα και αν το ποσοστό του Δημοσίου στο μ/κ του Οργανισμού πέσει στο 5%, θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τη συμφωνία με την Deutsche Telekom, που οριστικοποιείται εντός των ημερών.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ενώ η δημοσιοποίηση λεπτομερειών της συμφωνίας με τη DT, δείχνει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί στο βασικό μέρος τους. Ο υπουργός υπερασπίστηκε το εγχείρημα της στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ, παρά τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις επί της διαδικασίας, από την αντιπολίτευση και του εργαζόμενους.

Ωστόσο ο όρος στη συμφωνία που προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα του βέτο ακόμα και σε περιπτώσεις που η συμμετοχή του Δημοσίου περιοριστεί στο 5%, ανοίγει το δρόμο για πώληση σε μεταγενέστερη φάση και νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ, από το Δημόσιο.

Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 28,03% των μετοχών του Οργανισμού και προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία με τη Deutsche Telekom, το Δημόσιο θα μεταβιβάσει στη γερμανική εταιρεία ποσοστό 3%, οπότε η συμμετοχή του δημοσίου θα μειωθεί στο 25%, ενώ ισομεγέθες ποσοστό θα έχει και η DT. Σε επόμενη φάση, με βάση τη συμφωνία, το Ελληνικό Δημόσιο, θα μπορεί να διαθέσει ποσοστό μετοχών έως και 20%, χωρίς να κινδυνεύει να απολέσει τα δικαιώματα του βέτο.

Αναλυτικότερα ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «οι διασφαλίσεις που εξασφαλίζουμε μέσα από τη συμφωνία μετόχων που θα κάνουμε η οποία θα ισχύει επ' άπειρον ή όσο το Ελληνικό Δημόσιο έχει ένα ποσοστό της τάξης του 5%, και είναι πάρα πολύ σημαντικές διότι όλα τα στρατηγικά θέματα είναι θέματα στα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει βέτο».

Ερωτώμενος να προσδιορίσει τα θέματα στα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα ασκεί δικαιώματα βέτο, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε:

1. Την τιμολογιακή πολιτική η οποία θα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Διότι οι τηλεπικοινωνίες είναι μια αγορά η οποία είναι ρυθμιζόμενη. Ο ρυθμιστής στην Ελλάδα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, αυτή έχει την ευθύνη να εγκρίνει τα τιμολόγια. Εάν λοιπόν κάνει μια πρόταση για τα τιμολόγια η οποία δεν θεωρείται συμβατή με το κοινωνικό συμφέρον, δε θα του τα εγκρίνει. Είναι πάρα πολύ απλό, είναι τελείως αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών η διαμόρφωση των τιμολογίων.

2. Σε όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

3. Στα εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις, αλλαγές κανονισμών προσωπικού, θα χρειάζεται διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως ισχύει ο ελληνικός νόμος. Στην παρατήρηση ότι διαβούλευση σημαίνει και συναπόφαση ή σε περίπτωση διαφωνίας, αποφασίζει ο έχων το management, ο υπουργός απάντησε ότι «ο έχων το management ασφαλώς θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις, αλλά στα θέματα τα εργασιακά, σε όλες τις επιχειρήσεις είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, γίνεται συλλογική διαπραγμάτευση. Οι εργαζόμενοι με το εκάστοτε management. Και από τη συλλογική διαπραγμάτευση βγαίνουν τ' αποτελέσματα.

4. Δεν αλλάζει το όνομα του ΟΤΕ, καθώς θα διασφαλιστεί στη συμφωνία ότι το όνομα του ΟΤΕ παραμένει είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι ήταν κρίσιμο σημείο στις διαπραγματεύσεις και ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση, αποκαλύπτοντας ότι οι Γερμανοί πίεσαν για αλλαγή της επωνυμίας.

5. Το Ελληνικό Δημόσιο θα προτείνει τον πρόεδρο, του ΟΤΕ και παράλληλα θα έχει δικαίωμα βέτο μέχρι τρεις φορές στα ονόματα τα οποία προτείνει για διευθύνοντα σύμβουλο η Deutsche Telekom. Θα μπορεί δηλαδή το Δημόσιο να απορρίπτει μέχρι τρεις, αλλά αν απορρίψει και τον τρίτο, τότε θα πρέπει να συμφωνήσει στην τοποθέτηση ενός εκ των τριών. Το σύστημα επιλογής προσομοιάζει με τη συμφωνία που ισχύει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

6. Η Deutsche Telekom δεν θα μπορεί μελλοντικά να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ και ν' αγοράσει είτε από το Ελληνικό Δημόσιο είτε από την ελεύθερη αγορά. Ο κ. Αλογοσκούφης ήταν κατηγορηματικός. «Όχι όσο έχουμε τη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία μετόχων θα είναι επ' άπειρον, όσο το Ελληνικό Δημόσιο έχει τουλάχιστον 5% ποσοστό στον ΟΤΕ θα ισχύει αυτή η συμφωνία μετόχων. Και αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό της συμφωνίας, ότι αποτρέπει έναν κίνδυνο που πάντα υπήρχε στον ΟΤΕ ότι θα ερχόταν κάποιος χωρίς τη σύμπραξη του Ελληνικού Δημοσίου, θα έκανε μια δημόσια πρόταση στο Χρηματιστήριο και θα έλεγε «παιδιά εγώ δίνω 25 ευρώ και όσοι θέλετε ελάτε να μου δώσετε τις μετοχές σας».

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ακόμα ότι το καθημερινό management ασφαλώς θα γίνεται από το πρόσωπο που θα προτείνει η πλευρά της Deutsche Telekom, διευκρινίζοντας ότι «έχουμε ακόμα κάποια αγκαθάκια ν' αντιμετωπίσουμε…».

Εξήγησε ότι μεταξύ των θεμάτων που ακόμα δεν έχουν ρυθμιστεί είναι το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν και οι όροι για τι επιλογές θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο «αν πουλήσει στο μέλλον κι άλλα ποσοστά του ΟΤΕ ώστε να πάρουμε καλύτερη τιμή από την αγορά». Απέφυγε ωστόσο, να αποκαλύψει σε ποια τιμή θα πωλήσει Δημόσιο το 3% των μετοχών του ΟΤΕ, που προβλέπει η συμφωνία με τη D.T.

Σε ότι αφορά στη φημολογία, ότι η Deutsche Telekom ενδιαφέρθηκε για τον ΟΤΕ, μετά την εξαγορά του Γερμανού από την Cosmote, ώστε να αποκτήσει και το δίκτυο της εταιρείας Γερμανός στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, ο κ. Αλογοσκούφης είναι ότι «δε νομίζω ότι αυτό είναι το καθοριστικό».

Τέλος σε ότι αφορά στη MIG, ο ΥΠΟΙΟ είπε ότι από την αρχή τους κατέστησε σαφές ότι είναι ανεπιθύμητοι στον ΟΤΕ, αλλά παρόλα αυτά εξακολούθησε να αποκτά μετοχές του ΟΤΕ μέχρι που έφτασε στο 20% και ακολούθησε η νομοθετική παρέμβαση.


Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

ΜΕΤΡΑ προστασίας των δανειοληπτών εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση στην ελληνική οικονομία, των φαινομένων που εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ και συγκλονίζουν τις αγορές στους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ των μέτρων είναι και η απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής τους αξίας, καθεστώς που ευνοεί σήμερα διάφορα κυκλώματα.

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το θέμα της αντικειμενικής αξίας, δηλαδή αν μπορεί ή όχι να πωλείται κάτι κάτω από την αντικειμενική του αξία, «είναι μια πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μου το έχουν προτείνει κι εμένα τραπεζίτες και νομίζω ότι είναι σωστό και αυτό θα γίνει. Χρειάζεται» πρόσθεσε «νομοθετική ρύθμιση η οποία θα γίνει και δεν θα μπορεί πλέον να βγει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο κάτω από την αντικειμενική του αξία».

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ακόμα ότι παράλληλα εξετάζονται και άλλα μέτρα, τα οποία είναι ακόμα στο πεδίο του σχεδιασμού, μέτρα που θα μπορέσουν να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να μην είναι έρμαιο αυτών των διαδικασιών. Υπενθύμισε επίσης ότι έχουμε κάνει πολλές κινήσεις για να μην υπάρχει καρτέλ τραπεζών, ενώ έχουν ληφθεί και συγκεκριμένα μέτρα που απαγορεύουν τους πλειστηριασμούς για δάνεια έως 10.000 ευρώ.

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο κ. Αλογουσκούφης όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα 41 μέτρα που έχει ανακοινώσει ο κ. Φώλιας και τα οποία εφαρμόζονται σταδιακά το ένα μετά το άλλο, θα βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση. «Αλλά θα βοηθήσουν ως ένα σημείο. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω» είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Με αφορμή των πληθωρισμό, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε και για το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, λέγοντας ότι θα ήταν «καθαρή τρέλα» μια αύξηση του ΦΠΑ σε περίοδο επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο, για τον έλεγχο των δαπανών των νοσοκομείων και των ΟΤΑ και εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχή υλοποίηση του προϋπολογισμού, παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δήλωσε ότι «η πολιτική μας είναι ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του. Δεν θέλουμε να γίνει προσάρτημα κάποιου άλλου ελληνικού τραπεζικού ομίλου διότι αυτό θα ήταν κακό για τον Οργανισμό». Στο ερώτημα αν πρόκειται για ξένο όμιλο απάντησε: «Δεν θέλουμε ελληνικού γιατί θα ήταν κακό για τον ανταγωνισμό», αφήνοντας έτσι ανοιχτή την αποδοχή πρότασης από ξένο αντίστοιχο τραπεζικό όμιλο. Χαρακτήρισε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ακόμη ότι δεν βλέπει αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και ο ίδιος δεν επιθυμεί, όπως είπε, να αλλάξει υπουργείο, ενώ τάχθηκε και ενάντια στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΟΤΕ
  • ΜΙΓ



Σχολιασμένα