Μέτρα προώθησης βιολογικών προϊόντων

Κυριακή, 01 Ιουνίου 2008 15:16

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ μεν προοπτικές για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, αλλά και σημαντικά κενά όσον αφορά στην πιστοποίησή τους, ανέδειξαν οι εργασίες της 1ης Έκθεσης Βιολογικών Προϊόντων Biologica της HELEXPO και της ημερίδας «Επιχειρείτε Βιολογικά» που διοργάνωσαν από κοινού η HELEXPO και το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ.Τζανέτος Καραμίχας, έκανε ευθέως λόγο από το βήμα της ημερίδας για έλλειψη αξιοπιστίας στο σύστημα πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων και «διαδικασίες γραφειοκρατικές και πολλές φορές εκβιαστικές», καθώς και για έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το βιολογικό επιχειρείν, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα τα σεμινάρια του ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Παράλληλα, ζήτησε οι επιδοτήσεις για βιολογική καλλιέργεια να κατευθύνονται στα διατροφικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει 100% επιδότηση π.χ. στο βαμβάκι και στα οπωροκηπευτικά να απαιτείται 40% ίδια συμμετοχή».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, τόνισε ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα ρυθμίζει θέματα όπως αυτό της προώθησης των βιολογικών προϊόντων στην αγορά, καθώς πολύ συχνό φαινόμενο είναι τα καταστήματα που τα πωλούν να λειτουργούν χωρίς να έχουν κάποια πιστοποίηση. Σύμφωνα, δε, με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ το 50% των βιολογικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά διακινούνται μέσω μη πιστοποιημένων καταστημάτων.

Στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ (2007-2013), πρόσθεσε ο κ. Κιλτίδης, προβλέπονται 600 εκατ. ευρώ για υλοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι βιοκαλλιεργητές.

«Η στροφή από τα συμβατικά στα βιολογικά προϊόντα δεν αρκεί από μόνη της, ώστε να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα πρέπει να μπει η έννοια της Επιχειρηματικότητας στην καθημερινότητά μας», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα