Μίνι «ράλι» σε Ευρώπη και Wall Street

Από την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου
Σάββατο, 31 Μαΐου 2008 00:01
UPD:00:12

ΜΙΝΙ «ράλι» κατέγραψαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου που μετρίασε τις πληθωριστικές ανησυχίες και αγνόησαν τα κακά μακροοικονομικά της ημέρας.

Η ανάκαμψη στον τραπεζικό τομέα και τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Dell βελτίωσαν την προοπτική των εταιρικών κερδοφοριών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κέρδη κατέγραψαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη καθοδηγούμενα από μετοχές του τραπεζικού τομέα, ενώ στη Wall Street η άνοδος ήταν τεχνολογική μετά τα καλά νέα από την Dell. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips αυξήθηκε κατά 0,17% στις 1.332,59 μονάδες, φέρνοντας τις απώλειες του Μαΐου στο 0,4%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 6.053,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,77% στις 5.014,28 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,59% στις 7.096,79 μονάδες.

Των κερδών ηγήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς τα αποτελέσματα της Dell ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και κατέδειξαν ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό. Ακολούθησαν η Ιnfineon Technologies, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στην Ευρώπη και η ARM Holdings.

Προσωρινά κέρδη κατέγραψαν η British Airways και η Air France-KLM στον κλάδο των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων, όταν το αργό έπεσε στα 124,67 δολάρια το βαρέλι.

Στον ενεργειακό κλάδο των κερδών ηγήθηκαν οι Exxon Mobil και ConocoPhillips. «Ράλι» κατέγραψαν οι μετοχές της Marvell Technology που δημοσιοποίησε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας υποδεικνύουν ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη πλήττει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών.

Σε χαμηλό 28 ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί μετά τις τιμές - ρεκόρ στις οποίες βρίσκεται η βενζίνη και την αύξηση της ανεργίας.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,525 στις 14.338,54 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα