ΔΝΤ: Ανεβάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008 12:48
UPD:12:55

Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη την οικονομίας στην Ευρωζώνη προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ εγκατέλειψε την προηγούμενη άποψή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περιθώριο μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα επιβραδυνθεί κατά τη φετινή χρονιά σε περίπου 1,75%, έναντι 1,4% που υποστήριζε στην προηγούμενη πρόβλεψή του.

Το 2009, η οικονομία εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με ρυθμό της τάξεως του 1,25%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα τέλη της επόμενης χρονιάς κάτω του στόχου του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

«Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται για τη νομισματική πολιτική είναι πως θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ του κινδύνου της αύξησης του πληθωρισμού και της προοπτικής της σταδιακής δημιουργίας αντιπληθωριστικών δυνάμεων, που προκαλούνται από την επιβράδυνση της οικονομίας», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. «Υπό αυτές τις συνθήκες, το σωστό είναι να παραμείνει σε στάση αναμονής η πολιτική των επιτοκίων.»

Οι χαράσσοντες την οικονομική και νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιτάχυνση του πληθωρισμού, λόγω των υψηλών τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια. Τον περασμένο μήνα, οι τιμές καταναλωτή αναρριχήθηκαν στο 3,6%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Το θέμα του πληθωρισμού πρόκειται να συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup, του Ecofin, του ΟΟΣΑ και της ΕΚΤ, η οποία θα εορτάζει παράλληλα τα 10 χρόνια της ΟΝΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα