Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008 12:22

Για τη Φρανκφούρτη αναχώρησε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται σήμερα το πρωί στη Φρανκφούρτη, με την ευκαιρία της επετείου των 10 ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο, που οργανώνονται από την ΕΚΤ. Το απόγευμα, ο Υπουργός θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, όπου αύριο το πρωί συνεδριάζει το Συμβούλιο Ecofin. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, ο κ. Αλογοσκούφης θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη

Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ σχετικά με την έκθεση του Ταμείου για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση και κυρίως τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές.

2. Συζήτηση προσανατολισμού για τις δημοσιονομικές πολιτικές

Θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη για το 2008 και το 2009

3. Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ

Θα συζητηθεί η σχετική πρόσφατη ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Τερματισμός της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για την Τσεχία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία

2. 10 χρόνια ΟΝΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάστηκε και υπέβαλε προς συζήτηση στο Συμβούλιο ECOFIN έγγραφο με θέμα «ΟΝΕ@10: Επιτυχίες και προκλήσεις μετά από 10 χρόνια Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».

3. Εκθέσεις Σύγκλισης από την Ε. Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Επιτροπή προτείνει την υιοθέτηση του ευρώ από τη Σλοβακία. Η τελική απόφαση για την ένταξη της Σλοβακίας θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου (19-20 Ιουνίου), μετά τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

4. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Ιουνίου): Τιμές των Τροφίμων

Η Ε. Επιτροπή, στις 20 Μαΐου 2008 παρουσίασε έγγραφο για την άμβλυνση των συνεπειών από την αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως. Το έγγραφο αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο ECOFIN και εν συνεχεία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Ιουνίου.

5. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες:

α. Εκκαθάριση και Διακανονισμός

Θα υποβληθεί προς υιοθέτηση σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με τα συστήματα Εκκαθάρισης και Διακανονισμού στην Ε.Ε. Στο κείμενο καταγράφονται οι πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της Εκκαθάρισης και Διακανονισμού.

β. Οδηγία για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών ( SOLVENCY II)

Θα παρουσιασθεί έκθεση προόδου της Προεδρίας για την, μέχρι σήμερα, πορεία εργασιών όσον αφορά το νομοθετικό κείμενο για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου κοινοτικού ασφαλιστικού δικαίου, καθώς και του συνολικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία και εποπτεία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων.

γ. Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ)

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, τον Οκτώβριο 2007, επισήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης του θεσμού της εγγύησης των καταθέσεων, όσον αφορά την συμβολή του στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

6. Φορολογία:

α. ΦΠΑ επί χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών

Θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο πρόταση της Επιτροπής για υιοθέτηση Οδηγίας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των κανόνων επιβολής ΦΠΑ στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

β. Ειδικοί φόροι κατανάλωσης: Πρόταση Οδηγίας σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ)

Θα υποβληθεί Έκθεση Προόδου για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με την πρόταση της Ε. Επιτροπής για την αντικατάσταση της Οδηγίας 92/12/ΕΟΚ «σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή , την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης». Η έκθεση αυτή αναφέρεται στη μέχρι στιγμής πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την εξέταση της πρότασης σε τεχνικό επίπεδο.

γ. Έκθεση της Ομάδας για τον Κώδικα Δεοντολογίας (Φορολογία των επιχειρήσεων)

Η έκθεση της Ομάδας του Κώδικα Δεοντολογίας υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ecofin προκειμένου ενημερωθεί το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα των εργασιών της Ομάδας κατά τη διάρκεια της σλοβένικης Προεδρίας. Ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων εξαγγέλθηκε στο Συμβούλιο ECOFIN της 1.12.1997 ενώ με απόφαση του Συμβουλίου ECOFIN της 9.03.1998 συστήθηκε Ομάδα «Κώδικας Δεοντολογίας» προκειμένου να αξιολογεί τα φορολογικά μέτρα τα οποία μπορεί να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα