Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για τον πληθωρισμό

Κρίσιμη η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 15:18

Για τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού, προειδοποιεί σε έκθεσή του για τη χώρα μας ο ΟΟΣΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα κρίσιμη την εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 4,2% φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3,5% το 2008 και το 3,4% το 2009, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 εκτιμάται στο 3,1% του ΑΕΠ, πάνω από το πλαφόν του 3%.

Nα εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να μειώσει τη γραφειοκρατία για να διασφαλίσει καλές οικονομικές επιδόσεις, καθώς απειλείται από τη γήρανση του πληθυσμού και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υπογραμμίζει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του Οργανισμού για τη χώρα μας, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του δημοσίου ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Η εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι σημαντική. Απαραίτητη είναι επίσης η πλήρης αναθεώρηση του συστήματος υγείας καθώς και η ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010.

Όπως σημειώνεται, το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2008 είναι περίπου 0,25% του ΑΕΠ υψηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη, αντικατοπτρίζοντας ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο ανάπτυξης και πιο επιφυλακτικές προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 εκτιμάται στο 3,1% του ΑΕΠ, πάνω από το πλαφόν του 3% της Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι διαμορφώθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ πέρυσι.

Οσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, αναγνωρίζεται ότι ήταν υψηλός στο 4% το 2007, ωστόσο όπως επισημαίνεται, επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω των μειωμένων επενδύσεων που -όπως αναφέρεται- οφείλονται στη σημαντική πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί κοντά στο 3,5% το 2008 και 3,4% το 2009, υψηλότερα από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης και για τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος ήταν στο 3,1% το 2007 και αναμένεται να ανέλθει στο 4,2% φέτος. «Ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων».

Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που υποδηλώνει μειωμένη ανταγωνιστικότητα, αναμένεται να διευρυνθεί στο 15,3% του ΑΕΠ το 2008 από 14,1% του ΑΕΠ πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα