ΟΟΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 12:18
UPD:14:00

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, για το 2008 και το 2009, προέβη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές.

Στην έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του 1,2% φέτος και 1,1% το 2009.

Για την Ευρωζώνη, προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,7%, έναντι 1,9% που εκτιμούσε στην έκθεση του Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ανάπτυξη στις 30 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ θα επιβραδυνθεί την τρέχουσα χρονιά στο 1,8%, έναντι 2,3% που προέβλεπε ο οργανισμός το Δεκέμβριο. Το 2009 θα υποχωρήσει στο 1,7%.

Όσον αφορά στην Ιαπωνία, ο ΟΟΣΑ αύξησε την πρόβλεψή του στο 1,7% από το 1,5% που προέβλεπε προηγουμένως, ωστόσο μείωσε την πρόβλεψη σχετικά με το ερχόμενο έτος στο 1,5% έναντι 1,8%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η μεγάλη άνοδος των τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων και η επιβράδυνση των αγορών κατοικίας ψαλιδίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη και καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση των σωστών μέτρων αναστροφής της κατάστασης.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει, επίσης, πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αναρριχηθεί φέτος στο ρεκόρ του 3,4%, εξαιτίας των υψηλών τιμών στον τομέα της ενέργειας και της διατροφής, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας από τους κύριους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, ο οποίος εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω της μεγάλης ζήτησης από τις αναδυόμενες χώρες και «ίσως επίσης εξαιτίας κερδοσκοπικών στοιχείων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα