Ακίνητα: Λήγει η προθεσμία για σύναψη συμβολαίων μεταβίβασης

Με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 10:13

ΕΚΠΝΕΕΙ σήμερα η προθεσμία για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή, με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι και τις 7 Απριλίου, οπότε και εφαρμόστηκαν οι νέες τιμές στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι όπως μέχρι και τις 7 Απριλίου είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ οι απαραίτητες δηλώσεις μεταβίβασης και έχει βεβαιωθεί ο σχετικός φόρος.

Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι που δεν θα προλάβουν να συντάξουν τα σχετικά συμβόλαια θα υποχρεωθούν να κάνουν τις εν λόγω μεταβιβάσεις με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που αυξήθηκαν έως και 283%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ συμπληρωματική δήλωση φόρου μεταβίβασης και να καταβάλλουν τον επιπλέον φόρο, ο οποίος θα προκύψει με βάση τις νέες αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τελικά ματαιωθεί η υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης, η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει το φόρο που έχει πληρώσει ο υπόχρεος μέχρι τις 7 Απριλίου 2008 που ίσχυαν οι παλιές αντικειμενικές αξίες γης.

Για να επιστρέψει βέβαια το δημόσιο το φόρο που έχει καταβληθεί, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ μέσα σε διάστημα ενός έτους από την ημέρα που κατατέθηκε η δήλωση του φόρου μεταβίβασης, ενώ η επιστροφή θα γίνει σε τρεις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν ακίνητο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, αυξημένο φόρο μεταβίβασης που σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει μέχρι και 385%. Επίσης, θα έχουν περισσότερα έξοδα για συμβολαιογραφικά, παρουσία δικηγόρου και τη μεταγραφή του ακινήτου στο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος μεταβίβασης πληρώνεται εφάπαξ στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει το ακίνητο, με την υποβολή της σχετικής δήλωσης και πριν από την υπογραφή του συμβολαίου.

Όσον αφορά ειδικότερα στο φόρο γονικής παροχής καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, κάθε μια από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα