Οι αυξανόμενες τιμές των αγαθών, κυρίως του πετρελαίου και των τροφίμων, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομίας της G8 που ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους στην Οζάκα της Ιαπωνίας.
«Οι υψηλές τιμές των αγαθών,κυρίως του πετρελαίου και των τροφίμων, απειλούν σοβαρά τη σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις πιο ευάλωτες οικονομίες και ίσως αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως», τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) για την αύξηση της τιμής του.
«Καλούμε κυρίως το IFM και την IEA (Διεθνή Υπηρεσία Ενεργείας) να συνεργαστούν με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για να αναλύσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Οι υπουργοί της G8 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς και Ρωσία) ζήτησαν από το ΔΝΤ να τους παραδώσει έκθεση για το θέμα αυτό στην προσεχή σύνοδο, τον Δεκέμβριο.
Οι υπουργοί ζήτησαν ακόμα «μείωση των επιδοτήσεων» από ορισμένες χώρες κυρίως της Ασίας, στις τιμές των καυσίμων και εξέφρασαν την ελπίδα να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέψουν στις πιο φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου των τελευταίων μηνών.
Δεν ευθύνεται η κερδοσκοπία για το πετρελαϊκό ράλι
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον δήλωσε ότι είναι «λάθος» να θεωρείται η κερδοσκοπία η κύρια αιτία της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου και ότι το φαινόμενο αυτό είναι ένα πρόβλημα «της προσφοράς και της ζήτησης».
«Ολα τα στοιχεία υποδεικνύουν την προσφορά και τη ζήτηση», τόνισε ο Πόλσον σε συνέντευξη Τύπου στην Οζάκα μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της G8.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό «έχουμε ανάγκη από νέες σημαντικές επενδύσεις στους τομείς των ορυκτών καυσίμων και των εναλλακτικών πηγών ενεργείας».
Ο Πόλσον τόνισε επίσης ότι «ένα ισχυρό δολάριο σε σχέση με τα άλλα νομίσματα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» και ότι «η σημερινή υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία περνάει μια δύσκολη περίοδο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters