Ράλι από εξασθένηση ανησυχιών

Προσωρινή ανακούφιση η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου
Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008 00:01

Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου και οι ήπιες αναφορές για τον πληθωρισμό προσέφεραν προσωρινή ανακούφιση στους επενδυτές οι οποίοι πυροδότησαν ράλι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η εξασθένηση των ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων έδωσε ώθηση και στη Wall Street.

Στις ευρωπαϊκές αγορές οι δείκτες ανέκτησαν μέρος των απωλειών που κατέγραψαν την τρέχουσα εβδομάδα ενώ τα βαρόμετρα των blue chips στη Wall Street ανέτρεψαν το αρνητικό κλίμα της εβδομάδας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 5.802,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,21% στις 4.682,30 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 6.765,32 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 305,83 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση οι δείκτες κατέγραψαν απώλειες, με τον FTSE 100 να χάνει 1,76%, τον CAC 40 2,35% και τον DAX να υποχωρεί κατά 0,56%.

Πρωταγωνίστριες αναδείχθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες, μετά την αποκλιμάκωση της τιμής του αργού, με τη Ryanair Holdings, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή «οικονομική» αεροπορική να ηγείται της κερδοφορίας. Κέρδη κατέγραψε και η Air France-KLM Group.

Επίσης, κέρδη κατέγραψαν οι εταιρείες τα κέρδη των οποίων εξαρτώνται από την αμερικανική οικονομία, με τις Siemens και Alcatel-Lucent SA να ηγούνται.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, με πρωταγωνίστριες τις HBOS, UBS και Commerzbank.

Από την άλλη, πτωτικά κινήθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με την Bayerische Motoren Werke να σημειώνει απώλειες, μετά και την έκθεση της Goldman Sachs η οποία υποβαθμίζει τις μετοχές της και μειώνει τις εκτιμήσεις για τον κλάδο λόγω των ανησυχιών για μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες άσκησαν τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατά 7,8% τον προηγούμενο μήνα.

Η μετοχή της Coca-Cola 3Ε οδήγησε στην πτώση τις μετοχές του κλάδου των τροφίμων μετά και τη μείωση των εκτιμήσεών της για τα αποτελέσματα 6μήνου, καθώς το υψηλό κόστος των καυσίμων και των τροφίμων μειώνουν τη ζήτηση.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,61% στις 13.973,73 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα