Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταρρίπτουν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», οι οποίες ξεπέρασαν προ ολίγου και τα 142 δολάρια το βαρέλι και βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική μέρα.
Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.
Η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε σήμερα έως και 2,62 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στο ρεκόρ των 142,26 δολαρίων το βαρέλι στο ΝΥΜΕΧ. Στις 14.31' ώρα Ελλάδος, διαμορφώνονταν στα 141,95 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του Brent ενισχυόταν στα 141,74 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα αναρριχηθεί έως και 2,30 δολάρια στα 142,13 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί από τις αρχές του έτους σχεδόν κατά 50%, με αρκετούς επενδυτικούς οίκους αλλά και τον ίδιο τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) να «βλέπουν» περαιτέρω άνοδό τους.
Χθες, η τιμή του αργού κατέγραψε κέρδη 5,09 δολαρίων, στα 139,64 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Λιβύη απείλησε με μείωση της παραγωγής της, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ δήλωσε ότι οι τιμές του αργού ενδέχεται να αγγίξουν τα 170 δολάρια το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι.
Βολές Gazprom κατά ΟΠΕΚ
Κριτική στον ΟΠΕΚ άσκησε ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού στον τομέα φυσικού αερίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times εκτιμώντας ότι ο Οργανισμός έχει στην πράξη χάσει τον έλεγχο της αγοράς http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/27/1531562.htm .
Παράλληλα, σκιαγράφησε το όραμά του για τη μελλοντική ανάδειξη της Gazprom ως της πιο ισχυρής ενεργειακής εταιρείας στον πλανήτη. Ο Μίλερ διαπιστώνει «μεγάλη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θα καταλήξει σε ριζικά νέα επίπεδα τιμών». Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν διαθέτει, στην πραγματικότητα, καμία επιρροή στις τιμές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει ληφθεί, τελευταία, ούτε μία απόφαση που θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά».
Στο ναδίρ το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ
Στις 56,4 μονάδες υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 59,6 μονάδων το Μάιο και 56,6 μονάδων στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1980 και μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις στην 56χρονη ιστορία της εν λόγω έρευνας.
Εννέα στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ οι πληθωριστικές προσδοκίες σκαρφάλωσαν σε υψηλά 20 ετών.