Κριτική στον ΟΠΕΚ άσκησε ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού στον τομέα φυσικού αερίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times εκτιμώντας ότι ο Οργανισμός έχει στην πράξη χάσει τον έλεγχο της αγοράς.
Παράλληλα, σκιαγράφησε το όραμά του για τη μελλοντική ανάδειξη της Gazprom ως της πιο ισχυρής ενεργειακής εταιρείας στον πλανήτη.
Ο Μίλερ διαπιστώνει «μεγάλη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θα καταλήξει σε ριζικά νέα επίπεδα τιμών». Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν διαθέτει, στην πραγματικότητα, καμία επιρροή στις τιμές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει ληφθεί, τελευταία, ούτε μία απόφαση που θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά».
Επανέλαβε την πρόσφατη εκτίμησή του ότι η τιμή του πετρελαίου θα αγγίξει τα 250 δολάρια τον επόμενο χρόνο.
«Τα επόμενα χρόνια, η Gazprom δεν θα είναι απλά και μόνον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, αλλά η εταιρεία με τη μεγαλύτερη επιρροή στον ενεργειακό επιχειρηματικό κόσμο», τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αγγίξει χρηματιστηριακή αξία ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Κατά την άποψή του, η επιτυχία ξένων πολυεθνικών στο ρωσικό ενεργειακό τομέα εξασφαλίζεται μόνον με επενδύσεις από κοινού με κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες, όπως η Gazprom. Ανέπτυξε επίσης τα σχέδια της εταιρίας για επέκταση στην αμερικανική ήπειρο, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
«Εξετάζουμε αυτή την περίοδο πολλές επιλογές σχετικά με την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά», είπε ο Μίλερ. Η Gazprom ελπίζει να τροφοδοτεί, από το 2014, την αμερικανική αγορά με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Gazprom για τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου από την Αλάσκα. Πρόσθεσε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία έχει δεχθεί «πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις» από τον Καναδά.
Ανέφερ ότι η Gazprom είναι «πολύ κοντά» στη σύναψη συμφωνιών στη Νιγηρία σχετικά με τη δημιουργία κοινοπραξιών για παραγωγή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και εξέφρασε εκ νέου ελπίδες για πιθανή συμμετοχή στην κατασκευή αγωγού για εξαγωγές φυσικού αερίου από την αφρικανική χώρα.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η εγχώρια ζήτηση καθίσταται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για την παραγωγή της Gazprom, λέγοντας ότι «η Ευρώπη και η Ασία είναι πλέον αντιμέτωπες με ένα νέο, ισχυρό ανταγωνιστή, ο οποίος είναι η εγχώρια ρωσική αγορά». Πηγές: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ