Οι φτωχές χώρες απειλούνται όλο και πιο πολύ από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που προκαλούν τη μείωση των αποθεμάτων και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για μείωση της φτώχειας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Μερικές χώρες βρίσκονται πραγματικά σε σημείο ανατροπής» ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, με αφορμή την έκδοση έκθεσης του οργανισμού σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, οι τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο από το 2006, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν τετραπλασιαστεί από το 2003.
Οι εξελίξεις αυτές, έχουν κάνει έναν αριθμό κρατών -ειδικά στη Αφρική- να επιλέγουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε τρόφιμα, εισάγοντας προϊόντα, με σημαντικό αντίκτυπο στα εμπορικά ελλείμματα και με κόστος την οικονομική ανάπτυξη σε μακροχρόνιο επίπεδο.
«Αν οι τιμές των τροφίμων αυξηθούν περαιτέρω και οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, μερικές κυβερνήσεις δε θα μπορούν πλέον να θρέψουν τους λαούς τους και παράλληλα να διατηρήσουν σταθερότητα στις οικονομίες τους» επισήμανε ο κύριος Καν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο