ΟΠΕΚ: «Πρέπει να κάνουμε κάτι για τη γεωπολιτική και το δολάριο»

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2008 20:46
UPD:20:50

Ένα σταθερό δολάριο και η εξάλειψη του ενδεχόμενου ενός πολέμου κατά του Ιράν αποτελούν παράγοντες που θα σταθεροποιούσαν τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν προκαλούνται από την έλλειψη εφοδιασμού, επισήμανε κατά η διάρκεια του 19ου Παγκόσμιου Πετρελαϊκού Συμβουλίου στη Μαδρίτη.

Ο Αλγερινός αξιωματούχος απέδωσε τις υψηλές τιμές στην υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία που υπάρχει στις αγορές, στη γεωπολιτική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, καθώς και στις επιπτώσεις της βιοαιθανόλης, που έχει οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κίνησης.

Όπως ανέφερε «δεν πρόκειται για ζήτημα εφοδιασμού» και πρόσθεσε πως «αν δεν αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες, δεν πρόκειται να δούμε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου». Στη συνέχεια επισήμανε ότι «υπάρχει ανάγκη να κάνουμε κάτι σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική και το δολάριο».

Νωρίτερα, και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς από το Κουβέιτ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα δήλωσε πως οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν ακόμα και αν αυξηθεί η παραγωγή, καθώς οι αυξήσεις στην αγορά σχετίζονται με την κερδοσκοπία και τους φόρους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα