Όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν είναι ευχάριστα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010.
«Από πέρυσι το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο υπουργός, «η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από το συνδυασμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών».
Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το «φάντασμα» του στασιμοπληθωρισμού
Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως πλέον υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και παράλληλα ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει και μιλούν για το “φάντασμα” του στασιμοπληθωρισμού, το οποίο για μια ακόμη φορά απειλεί την παγκόσμια οικονομία».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις «ασφαλώς έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την Ευρώπη – και φαίνεται ότι την επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι περιμέναμε πριν από λίγο καιρό. Βεβαίως επηρεάζουν και την Ελλάδα».
Αυξημένες οι αντιστάσεις λόγω των μεταρρυθμίσεων
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ασφαλώς μας βοηθούν να έχουμε αυξημένες αντιστάσεις στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, δήλωσε ο υπουργός. «Αλλά, θα πρέπει να δούμε τι επιπλέον πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε.
«”Oχι” σε σπασμωδικές κινήσεις»
O κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν χρειάζονται σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. «Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες, βάσει των οποίων κινούμαστε. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, το οποίο καθορίζεται και από τη Στρατηγική της Λισσαβόνας και από τη συνεπή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι κανόνες αυτοί μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε δύσκολες διεθνείς καταστάσεις, όπως είναι η σημερινή. Πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε τους κανόνες που έχουμε υιοθετήσει και όχι να αναζητούμε λύσεις εκ του προχείρου για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση».
Ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να διαμορφώσει μια επαρκή απάντηση στη διεθνή οικονομική κρίση, ώστε ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος της ύφεσης να αντιμετωπισθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι οικονομίες μας προς όφελος των πολιτών.