Πετρέλαιο: Έσπασε και το «φράγμα» των 146 δολαρίων

Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008 12:58
UPD:13:04

Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταρρίπτουν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», ως αποτέλεσμα της περαιτέρω εξασθένησησς του δολαρίου και της μεγαλύτερης της αναμενόμενης πτώσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, οι φόβοι για ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Δύσης με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,65 δολάρια στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 145,22 δολάρια. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 145,85 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του πετρελαίου τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 145,90 δολάρια, κερδίζοντας 1,64 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Νωρίτερα, είχε ανέλθει στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 146,69 δολαρίων το βαρέλι.

Το δολάριο υποχώρησε, χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών έναντι του ευρώ στον απόηχο της δημοσιοποίησης έκθεσης, σύμφωνα με την οποία ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ προχώρησε στη μεγαλύτερη περικοπή θέσεων εργασίας στα τελευταία έξι χρόνια.

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται, άλλωστε, ότι θα αυξήσει το επιτοκιακό πλεονέκτημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, πυροδοτώντας νέες πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα αλλά και στις τιμές του πετρελαίου.

Τις ανησυχίες των επενδυτών τροφοδότησαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά δύο εκατ. βαρέλια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα