Κ. Μίχαλος: Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 22:07

Τη θέση πως «οι πολιτικές ελέγχου των τιμών όπου κι αν εφαρμόσθηκαν, όποτε κι αν εφαρμόσθηκαν, απέδωσαν φτωχά αποτελέσματα» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την απονομή των Επιχειρηματικών Βραβείων 2008 του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας πως «η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με διαταγές ούτε με πλειοδοσία στο λαϊκισμό».

Όπως ανέφερε, «τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών», κάτι που απέδωσε στο ότι υπάρχουν σημαντικές ακαμψίες, όπως είπε, τόσο στις αγορές προϊόντων όσο και στην αγορά εργασίας.

Η ακρίβεια, πρόσθεσε, αντιμετωπίζεται όταν καταπολεμηθούν τα αίτια και όχι τα συμπτώματά της. «Αντιμετωπίζεται με μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις επιλογές για τον καταναλωτή» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ένα σύγχρονο νόμο, και έχει ισχυροποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η χώρα μας συνεχίζει να κινείται με δειλά βήματα στο άνοιγμα των κλειστών αγορών και των επαγγελμάτων. Και παράλληλα εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί οι οποίοι επιβαρύνουν τις τιμές των προϊόντων, σε βάρος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τη διεθνή συγκυρία, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής, φαίνεται πως αντιστέκεται στις πιέσεις της διεθνούς επιβράδυνσης. Τόνισε όμως ότι χρειάζεται να δοθεί περαιτέρω έμφαση σε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αντοχή της και θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση μιας σειράς αδυναμιών που εξακολουθούν να υπονομεύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, αποδυναμώνοντας τις αντοχές της απέναντι στο διεθνές κύμα ακρίβειας.

Σημείωσε ακόμη πως η διατήρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και η θωράκιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος κυβέρνησης και επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική συγκυρία. Επίσης τόνισε ότι «οι όποιες περικοπές, πρέπει να εστιαστούν στις καταναλωτικές και όχι στις επενδυτικές δαπάνες του κράτους, ενώ οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να διασφαλίσουν πρακτικά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να καλλιεργηθεί μία νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα, «αντιστρέφοντας τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα του παρελθόντος και να εδραιώσουμε στη συνείδηση της κοινωνίας, ότι η επιδίωξη του επιχειρηματικού κέρδους δεν ταυτίζεται με ενοχή, ούτε με αδιαφανείς πρακτικές ή την αδίστακτη εκμετάλλευση ανθρώπινων και φυσικών πόρων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα