Κ. Καραμανλής: Αμείλικτη η Πολιτεία σε φαινόμενα ασυδοσίας

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 21:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

«Η πολιτεία είναι και θα είναι αμείλικτη απέναντι σε όλους όσοι δεν αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα: ότι η ελευθερία στην αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία, ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που λειτουργεί με κανόνες».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία στην απονομή των επιχειρηματικών βραβείων του ΕΒΕΑ για το 2008, προσθέτοντας πως «κάθε συμπεριφορά που πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, κάθε έκνομη δραστηριότητα, κάθε αθέμιτη πρακτική συνιστά έγκλημα κατά της οικονομίας, κατά της κοινωνίας».

Ο κύριος Καραμανλής ανέφερε ακόμη πως «οι πολίτες δικαίως αγανακτούν έναντι της αισχροκέρδειας» και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί «λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρο» για τη διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας της αγοράς.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε πως «η πρόκληση προβάλει ενώπιον όλων μας σαφής και πιεστική: να κινητοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της κοινωνίας για να διασφαλίσουμε όλα αυτά που μαζί έχουμε πετύχει, να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες που όλοι μαζί κάναμε τα προηγούμενα χρόνια δεν θα πάνε χαμένες, να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο δυναμικά προς την ανάπτυξη, την ευημερία, την κοινωνική συνοχή».

Επανέλαβε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από το 2004 «θωράκισαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία έναντι των επιπτώσεων της σημερινής διεθνούς συγκυρίας».

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα, εν μέσω αυτής της συγκυρίας, καταγράφει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ παράλληλα τα ποσοστά τις ανεργίας συνεχίζουν να μειώνονται, δείχνει με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η στόχευσή μας δεν μπορεί παρά να είναι: ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε πως «οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμες συνθήκες όπως αυτή που διερχόμαστε, οφείλουν ομοίως να αποδεικνύουν καθημερινά, έμπρακτα το σεβασμό τους απέναντι στους νόμους του κράτους, απέναντι στον πολίτη καταναλωτή».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Με την πεποίθηση ότι μια αγορά που λειτουργεί με κανόνες και διαφάνεια, εντέλει λειτουργεί προς το όφελος όλων -παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών- σας ζητώ σ’ αυτή την προσπάθεια για την ανατροπή βαθιά ριζωμένων πρακτικών, να συμμετάσχετε ενεργά. Σας ζητώ να αποδεικνύετε καθημερινά και στην πράξη την ευαισθησία, την υπευθυνότητά σας, επιδεικνύοντας την αρμόζουσα αυτοσυγκράτηση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα