Δύο ρεύματα στον Ατλαντικό

Πτώση στις ΗΠΑ, άνοδος στην Ευρώπη
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2008 00:01
UPD:00:17

Οι απώλειες του χρηματοοικονομικού τομέα έσυραν ξανά σε πτώση τις αμερικανικές μετοχές, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ την ίδια στιγμή η υποχώρηση της τιμής αργού επηρέασε πτωτικά και τον ενεργειακό τομέα.

Η άνοδος 11% της μετοχής της Yahoo, εν μέσω προσδοκιών για αναθέρμανση των συνομιλιών με τη Microsoft για συγχώνευση δημιούργησε ενθουσιασμό για τις μετοχές τεχνολογίας, χωρίς όμως να σταθεί αρκετή για να διατηρήσει το αρχικό κλίμα.

Από την άλλη, οι επενδυτές δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν, καθώς τα κέρδη δεύτερου τριμήνου των εταιρειών του δείκτη S&P 500 εκτιμάται ότι υποχώρησαν 11% στο δεύτερο τρίμηνο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg, με τα κέρδη του χρηματοοικονομικού τομέα να υποχωρούν 60%.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο, με το δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη διμήνου, καθοδηγούμενα από τις εταιρείες κοινής ωφελείας εν μέσω φημολογιών για συγχώνευση.

Στην άνοδο συνέβαλε και η πτώση της τιμής πετρελαίου κατά πέντε δολάρια, αν και οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το βραχυπρόθεσμο διάστημα αφού αναμένουν περαιτέρω άνοδο στις τιμές ενέργειας και περισσότερα αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας.

«Οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης αβεβαιότητας για τον πλήρη αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης εν μέσω ανησυχιών για υψηλότερο πληθωρισμό», επισημαίνει η AXA Investment Managers, η οποία αναμένει ότι τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη θα υποχωρήσουν περίπου 10% εφέτος.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,3%, ενώ αντίστοιχα ήταν και τα κέρδη του Stoxx 600, μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες πτώσης. Σύμφωνα δε με στοιχεία του Bloomberg, τα κέρδη των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Stoxx 600 θα υποχωρήσουν εφέτος 2%, συγκριτικά με την άνοδο 11% που είχε προβλεφθεί στις αρχές του 2008.

Ο μεγαλύτερος νικητής της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η Iberdrola με τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερο από 7%, από τη στιγμή που η Repsol, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση από συγχώνευση της εταιρείας με τη Gas Natural.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα