Εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 12:44
UPD:16:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, το Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής

Το φορολογικό σύστημα δεν είναι ακόμα τόσο αποτελεσματικό όσο πρέπει, ούτε και τόσο δίκαιο όσο θα έπρεπε, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Όπως είπε ο υπουργός, ένας από τους βασικούς στόχους αύξησης των εσόδων από τη φορολογία θα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη έκταση φοροδιαφυγής από τα ελεύθερα επαγγέλματα και τα εισοδήματα από κεφάλαιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανέφερε επίσης ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αλογοσκούφης, η συνολική φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε.: Το σύνολο της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας βρίσκεται στο 31,4% στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ στο 39,9%.

Γ. Αλογοσκούφης: Πρέπει να μηδενίσουμε το έλλειμμα

Γ. Αλογοσκούφης: «Πρέπει να μηδενίσουμε το έλλειμμα»

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι εντοπίζεται φοροδιαφυγή και στους μισθωτούς και έφερε ως παραδείγματα υπαλλήλους οι οποίοι δηλώνουν μεν το εισόδημα από τη βασική εργασία τους, αλλά όχι και το εισόδημα από δεύτερη εργασία.

Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που αναρτώνται σήμερα στην ιστοσελίδα της, προκύπτει ότι οι φόροι για εισοδήματα του 2006 (οικονομικό έτος 2007) από μισθούς και συντάξεις αντιστοιχούν στο 79% της συνολικής φορολογίας των φυσικών προσώπων ή στο 50% της συνολικής φορολογίας νομικών και φυσικών προσώπων.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, επισήμανε από την πλευρά του ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι αίτημα όλης της κοινωνίας και οι προσπάθειες πρέπει να είναι συνεχείς και αδιάκοπες.

Μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων στη ναυτιλία

Aντ. Μπέζας: Τάξη στην αγορά από τα νέα συστήματα στη διακίνηση πετρελαίου

Aντ. Μπέζας: Τάξη στην αγορά από τα νέα συστήματα στη διακίνηση πετρελαίου

Αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και στα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα παρουσίασε τα μέτρα που θα ληφθούν για το λαθρεμπόριο του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη ναυτιλία. Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο της ναυτιλίας καθιερώνεται ειδικό σύστημα ελέγχου με την επωνυμία «Ποσειδώνας».

Με βάση αυτό το σύστημα, ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα παρακολουθούν με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε διακίνηση πετρελαίου για τη ναυτιλία, όπου έχει διαπιστωθεί λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή.

Τέλος, ο κ. Μπέζας, δήλωσε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος ο μηδενισμός του ελλείμματος

Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα έσοδα του κράτους θα πρέπει να αυξάνονται. Οι προσπάθειες για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών θα πρέπει να συνεχιστούν. Το έλλειμμα θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί κάτω του 3% αλλά σταδιακά να μηδενιστεί.

Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος που αποτελεί «βραχνά» για την ελληνική οικονομία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Το φορολογικό σύστημα, όπως ανέφερε ο υπουργός, πρέπει να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό. Οι πρωτοβουλίες για τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχουν ληφθεί ως τώρα, έχουν ήδη αποδώσει και το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η πραγματική οικονομία να έχει εξαιρετικά καλύτερες αντιστάσεις έναντι των διεθνών οικονομικών αναταράξεων.

«Αντέχει η οικονομία»

Η πραγματική οικονομία φαίνεται ότι αντέχει και εξελίσσεται ικανοποιητικά, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι βεβαίως υπάρχει επιβράδυνση αλλά παρά την εξαιρετικά δύσκολη διεθνή κατάσταση οι επενδύσεις προχωρούν και η ανεργία μειώνεται.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή θα είχαμε για όλους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα