Συμφωνία για σιδηροδρομική σύνδεση Τουρκίας-Γεωργίας-Αζερμπαϊτζάν

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008 13:03

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν παρουσίασαν σχέδιο έργου το οποίο θα συνδέει σιδηροδρομικά τις τρεις χώρες, και συγκεκριμένα τα κτίρια και τις περιοχές όπου υπάρχουν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Καρς στα τουρκικά σύνορα οι πρόεδροι των τριών χωρών συμμετείχαν σε τελετή για το σιδηροδρομικό έργο που αφορά αρχικά την Τουρκία, ύψους 290 εκατ. δολαρίων.

Οι τρεις χώρες ήδη έχουν μεταξύ τους σύνδεση μέσω του αγωγού πετρελαίου της BP Μπακού-Σεϊχάν και του αγωγού φυσικού αερίου Μπακού-Τυφλίδα-Ερζουρούμ, ωστόσο οι εμπορικές συνδέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Καυκάσου είναι περιορισμένες στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλά Γκιούλ, της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι και του Αζερμπαϊτζάν Ιλγκαμ Αλίεφ, κατέθεσαν τα σχέδια των τριών τομέων του σιδηροδρομικού δικτύου σε μια συμβολική τελετή.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο τον μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 76 χλμ. στην Τουρκία κέρδισαν το joint venture Ozgun-Yapi Celikler με 289,8 εκατ. δολ., η χαμηλότερη προσφορά μεταξύ των 14 που κατατέθηκαν.

Το σχέδιο, που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων διαδρομών και την ανακατασκευή των παλαιών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα