Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την τροπολογία που αφορά στα εργασιακά θέματα στο χώρο των ΔΕΚΟ. Μετά τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και τις συντονισμένες καταγγελίες από όλο το φάσμα των συνδικαλιστικών παρατάξεων, η Εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ αποτελεί επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων της χώρας.
Η τροπολογία αυτή έρχεται σε σύγκρουση με το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και καταργεί ουσιαστικά κάθε συλλογικό και εργασιακό δικαίωμα για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, όπως σημειώνεται από την Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.
Ανακοίνωση, με την οποία κάνει λόγο για θεσμική παρέμβαση με την οποία καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η δυνατότητα σύναψης ΣΣΕ, εξέδωσε και ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για δυναμικές αντιδράσεις, αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι «οι επιχειρήσεις αυτές, δηλαδή οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα καθώς και σ' ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ και οι θέσεις εργασίας και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αντιπροσωπεύουν μια αρκετά μεγάλη εισροή στην ελληνική οικονομία.
Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των δαπανών των επιχειρήσεων αυτών για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους. Η θεσπιζόμενη παρέκκλιση για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό προτείνεται προκειμένου να καταπολεμηθούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τους ισχύοντες όρους εργασίας στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι αποσυνδέουν το καθεστώς και την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων από την οικονομική κατάσταση, την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές κάθε δημόσιας επιχείρησης».
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Εν τω μεταξύ αναφορικά με την προσφυγή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των Καταναλωτικών Οργανώσεων για την αλλαγή του χαρακτηρισμού της άδειας παραγωγής της εταιρείας ΑτΕ (Αλουμίνιο της Ελλάδος) ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι η «ομολογημένη επιβάρυνση της ΔΕΗ, από τη χαριστική πράξη της κυβέρνησης να αλλάξει την άδεια του αυτοπαραγωγού σε συμπαραγωγού ανέρχεται σε 50 έως 80 εκ. ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά μετακυλίονται στους καταναλωτές προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».