Εμπορική Τράπεζα: Ζημίες 15,1 εκατ. € στο α' εξάμηνο

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008 22:56

Zημίες 15,1 εκατομμυρίων ευρώ εμφάνισε η Εμπορική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2008 με τα αποτελέσματά της να επηρεάζονται, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, από την αύξηση του κόστους άντλησης ρευστότητας και τις ζημιές αποτίμησης του χαρτοφυλακίου συναλλαγών.

Το δεύτερο τρίμηνο τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν στα 4,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι ζημιών 12 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης, στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 14,1%, και επεκτάθηκαν και στους τομείς των Μικρών, Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (+ 21,5% αύξηση στο πρώτο Εξάμηνο).

Ειδικότερα, κατεγράφη αύξηση υπολοίπων προς Μεγάλες Επιχειρήσεις κατά 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ (+33,8%), αύξηση υπολοίπων κατά 685 εκατομμύρια ευρώ (+12,1%) προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και

Επαγγελματίες.

Επίσης σημειώθηκε αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, κατά 52%, των θυγατρικών εξωτερικού σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007, ενώ το διεθνές δίκτυο θυγατρικών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρος) έφτασε

τα 79 καταστήματα, έναντι 71 στο Α΄Τρίμηνο, και σύντομα θα προστεθούν 24

νέα καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν στα 404,6 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 16,2%.

Στο Α’ εξάμηνο 2008, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων της τράπεζας ήταν 13,5%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων σε €7.134 εκατ. Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών ανήλθαν σε €713 εκατ.

Στα καταναλωτικά δάνεια (περιλαμβανομένης της Credicom) οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των υπολοίπων της Τράπεζας ήταν 23,1%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο σε €3.193 εκατ.

Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 17,7% σε ετήσια βάση, με το υπόλοιπό τους να ανέρχεται σε 6.341 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά ενισχυμένο από την έναρξη

λειτουργίας των Επιχειρηματικών Κέντρων στο Δ’ τρίμηνο 2007.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 6,0% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 17.737 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος του Α΄ Εξαμήνου σε 844 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας Αντώνης Κροντηράς, δήλωσε τα εξής πως κατά το Α’ εξάμηνο η Εμπορική Τράπεζα συνέχισε την επανάκαμψή της στην Ελληνική Αγορά επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, συμπεριλαμβανομένων των χορηγήσεων προς Μεγάλες και Μεσαίες Επιχειρήσεις. «Το Β΄ τρίμηνο και παρά τη διατήρηση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, καταφέραμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας και στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας μέχρι τέλους έτους» πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα